Aktuální informace o stavu vinic zjišťují odborníci v akreditované laboratoři pomocí specializovaných měření a analýz. Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, může pěstitelům poskytnout řadu praktických a užitečných informací.
Sběr vzorků několika odrůd révy probíhá ve vinicích v moravských podoblastech Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti. Letos první rozbory hroznů naznačují, že ročník 2016 nedosáhne kvůli rozmarům počasí takových kvalit jako výjimečný loňský rok. Zatím hrozny dosahují nižších hodnot cukernatosti, proto se sběr určitě o několik týdnů opozdí, vše samozřejmě záleží na přízni počasí. Právě loňský pro víno vynikající rok 2015 bývá označován jako jeden z nejlepších ročníků posledních desetiletí. Hodnoty cukernatosti hroznů byly v rámci našich pěstitelských podmínek na velmi vysoké úrovni.
Zkušební sběr hroznů se provádí pravidelně každý týden. Aktuální informace zájemci naleznou na www.vinarskepotreby.cz nebo je mohou obdržet i přímo na svou e-mailovou adresu.