Aktuální informace o stavu vinic zjišťují odborníci v akreditované laboratoři pomocí specializovaných měření a analýz. Pro určení optimálního termínu sklizně jsou mimo samotné cukernatosti důležité také například hodnoty pH, analyzují se i veškeré kyseliny. Přestože není analýza provedena přímo na vinici každého konkrétního vinaře, může pěstitelům poskytnout řadu praktických a užitečných informací.
Sběr vzorků několika odrůd révy probíhá ve vinicích v moravských podoblastech Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti. Letos první rozbory hroznů naznačují, že ročník 2016 nedosáhne kvůli rozmarům počasí takových kvalit jako výjimečný loňský rok. Zatím hrozny dosahují nižších hodnot cukernatosti, proto se sběr určitě o několik týdnů opozdí, vše samozřejmě záleží na přízni počasí. Právě loňský pro víno vynikající rok 2015 bývá označován jako jeden z nejlepších ročníků posledních desetiletí. Hodnoty cukernatosti hroznů byly v rámci našich pěstitelských podmínek na velmi vysoké úrovni.
Zkušební sběr hroznů se provádí pravidelně každý týden. Aktuální informace zájemci naleznou na www.vinarskepotreby.cz nebo je mohou obdržet i přímo na svou e-mailovou adresu.
Nepřehlédněte:
Bytová družstva se ocitla v pasti. Neplatiče již nemohou vyhoditKDY JE IDEÁLNÍ ČAS PRO SBĚR HROZNŮ? ODPOVÍ VÁM PŘEDSBĚROVÉ ANALÝZY
Speciální předsběrové analýzy jsou pro tuzemské vinaře užitečným pomocníkem při určování vhodného okamžiku pro zahájení sběru hroznů. Již čtvrtým rokem je bezplatně zveřejňuje velkobílovická společnost BS vinařské potřeby. Pravidelně jednou týdně až do konce sklizně tak mají pěstitelé vína k dispozici rozbory moštu z různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí.
Foto: www.vinarskepotreby.cz