Soutěž kombinuje hlasování veřejnosti, které rozhoduje o umístění v regionech a rozhodnutí odborné poroty, která vybírá z regionálních šampionů absolutního vítěze každé kategorie. Čím tedy přesvědčil mikulovský Galant laickou i odbornou veřejnost o své výjimečnosti?

V prvé řadě je to zkušený a profesionální personál, konferenční prostory, které svou vybaveností, kapacitou a variabilitou v českém prostředí vysoko vyčnívají nad konkurencí. Kromě reprezentativního ubytování a prvotřídní gastronomie, které lze u této kategorie, hotelu předpokládat, mají mikulovští hned několik dalších výhod. Kromě vlastního vinařství přímo v hotelu provozují i minipivovar a velmi rozlehlé wellness centrum, které sídlí horních partech hotelu a střešního krytý bazén a vířivky poskytují nenapodobitelný výhled na vinařské městečko Mikulov.

Po předání cen k tomu řekl pan Tomáš Sedláček, marketingový manažer hotelu: „Za prvé bych rád poděkoval všem těm, kteří pro nás hlasovali, díky jejich podpoře a vítězství v regionálním kole jsme se dostali až do finále, kde nás mezi dalšími čtrnácti hotely vyhodnotili odborníci jako ty nejlepší v letošním ročníku. Rozhodně nemáme v úmyslu usnout na vavřínech a věřím, že mluvím za celý tým hotelu, když říkám, že chceme tuto cennou trofej obhájit i v roce 2019.“

A jak se toto sebevědomé předsevzetí daří nejlepšímu českému kongresovému hotelu naplňovat?  V současné chvíli má kongresovou sezónu již z větší části naplněnou, pokud ale má někdo v plánu pro letošek firemní akci a chtěl by jeho služby zažít, neměl by váhat a obrátit se neprodleně na jeho obchodní oddělení. 

Rozhovor s generálním ředitelem Galant Hotels, ing. Pavlem Zíkou.

Vážený pane řediteli, jeden z Vašich hotelů, Hotel Galant **** Mikulov letos získal absolutní vítězství v soutěži Hotel roku v kategorii kongresových hotelů. Nejdříve přijměte mou gratulaci a poté mi dovolte otázku. Čím si myslíte, že jste přesvědčili veřejnost a posléze i odbornou porotu o výjimečnosti Vašeho hotelu?

„Hotel Galant Mikulov má hned několik trumfů. V prvé řadě je to tým profesionálů, které mám tu čest vést. Vím, že se mohu na každé jednotlivé středisko našeho hotelu beze zbytku spolehnout. Ať už se jedná o kuchyň a servis, o obchodní oddělení, údržbu, wellness, recepci či housekeeping. Dále neustále vylepšujeme naše kongresové prostory, které k dnešnímu dni čítají deset moderně vybavených sálů a salonků s celkovou kapacitou až tisíc osob. Dalšími trumfy jsou opravdu prostorné pokoje, střešní Wellness centrum s krytým bazénem a vířivkami, vlastní a minipivovar. A samozřejmě jedinečná příroda a památky Pálavy, které všechny výše uvedené výhody krásně zarámovaly.“ 

To zní opravdu báječně. Jakou ubytovací kapacitu má Váš hotel?

„Mikulovský Galant má 283 lůžek ve 126 pokojích, sesterský hotel Galant v Lednici pak pojme 109 dalších hostů.”

To jsou poměrně velké kapacity. Takové bývají vidět spíše v krajských městech a ne třeba v sedmitisícovém Mikulově. Kdy byl hotel postavený?

“Hotel Galant vyrostl na místě bývalé továrny Gala Mikulov před deseti lety. Majitel a stavebník měl jasnou představu. Změnil zkrachovalý průmyslový komplex na krásný, moderní hotel, při jehož stavbě rozumně respektoval životní prostředí. Hotel dokonce získal “Ekologického Oscara” - první místo v České republice a třetí celosvětově.”

Takže na získávání ocenění jste zvyklí. Čím je pro Vás to nejčerstvější - kongresový hotel roku 2018, zvláštní?

  “Uspořádat kongres, konferenci nebo třeba výjezdní zasedání nebo jen teambuilding či firemní oslavu skutečně prověří kvalitu hotelu. Organizátoři těchto akcí často bývají profesionálové z agentur, nebo zaměstnanci, kteří se ve své firmě věnují především zajišťování akcí. Tito lidé, podobně jako třeba další častí organizátoři - ředitelé menších a středních firem, vyžadují velice vysoký standard služeb a mají dobré srovnání. Vědí, jak hotely fungují a nedostatečnost neodpouštějí. Každému z organizátorů osobně záleží na tom, aby se jeho hosté cítili skvěle a aby na jím pořádanou akci dlouho v dobrém vzpomínali.

Kongresový business je proto pro hotely opravdovým prubířským kamenem. Prověří každé jednotlivé středisko i jejich vzájemnou koordinaci a spolupráci. Je to první liga hotelnictví. A jsem rád, že jsme dokázali, že v ní může uspět vedle všech velkých mezinárodních řetězců i hotel z jižní Moravy, ve kterém nepanuje korporátní atmosféra, ale kde se zaměstnanci navzájem znají jménem a který funguje na přátelském až rodinném přístupu k lidem.

Proto je právě toto ocenění výjimečné a proto jsem na svůj tým mimořádně hrdý.”

Jak jsou vlastně hotely do této soutěže vybírány? Kdo určuje vítěze?

“Hotel má vlastně pouze dva úkoly - do soutěže se přihlásit a poté jednoduše ukázat, co umí.

Přesně, jak jste zmínil na začátku rozhovoru, k vítězství je zapotřebí osvědčit se u hostů, kteří Vás mohou poslat do finále. Tedy pro nominovaný hotel hlasují na webu soutěže organizátoři akcí, jejich účastníci i běžní spokojení návštěvníci. Ti rozhodnou o regionálním vítězi v krajích a pražských městských obvodech. Poté nastupuje devítičlenná odborná porota, složená z předních profesionálů v oborech těsně spjatých s hotelnictvím, gastronomií a cestovním ruchem, která mezi regionálními šampiony vybere toho, koho pokládají za nejlepšího.”

Pane řediteli, velice Vám děkuji za rozhovor. Poprosím Vás ještě o závěrečné slovo. Co máte v plánu pro následující rok?

“Letos máme v plánu rozšíření a vylepšení střešního wellness, dále průběžnou modernizaci některých salonků, navýšení kapacity zahradní části restaurace s výhledem na Svatý kopeček, navýšení kapacity pivovaru a ještě řadu dalších věcí. Budu rád, když se přijedete přesvědčit o tom, jak to tu žije a že rozhodně nechceme usnout na vavřínech. V příštím roce požaduji po svém týmu zase o něco lepší výkon. Malý je, kdo si klade malé cíle a já bych byl velice rád, kdybychom se stali prvním hotelem, který cenu pro kongresový hotel roku obhájí druhý rok po sobě.”