Nové oddělení mostecké nemocnice je mezi nemocnicemi Krajské zdravotní, a. s., prvním s takovým zaměřením a zároveň je počtem lůžek největším v Ústeckém kraji. Vzniklo na základě naléhavých potřeb, které přináší neustále se zvyšující počet chronicky nemocných pacientů. Velké poděkování patří Ústeckému kraji, který zásadní částkou přispěl na nákup vybavení a přístrojové techniky. Z celkové částky 27,63 milionu korun včetně DPH se Ústecký kraj podílel 26 miliony Kč. Děkujeme i zhotoviteli, kterým byla Stavební a obchodní společnost Most spol. s r. o. Rekonstrukce ve dvou podlažích byla prováděna na ploše větší než 1000 m2. Cena z veřejné zakázky byla 16 782 862 Kč včetně DPH," přiblížil Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s.

Zdroj: ASSET MEDIA

Slavnostní otevření: zleva náměstek hejtmana Ústeckého RSDr. Stanislav Rybák, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s., Ing. Jiří Novák, primářka oddělení MUDr. Lucia Prusíková, generální ředitel společnosti Ing. Petr Fiala a MUDr. Petr Najman, ředitel zdravotní péče Nemocnice Most, o. z.

Poděkování patří všem, kteří se na vzniku oddělení podíleli. Získáváme velice potřebná lůžka, protože dosud bylo v kraji takových pouze 10 v Lounech a Ústecký jich měl ze všech krajů v České republice na počet obyvatel nejméně. Oddělení je velice potřebné a chtěl bych ještě jednou poděkovat Krajské zdravotní, že se do této akce dala. Týmu paní primářky a dalších lidí, kteří se budou na chodu oddělení podílet, přeji mnoho úspěšně léčených pacientů," řekl náměstek hejtmana Ústeckého kraje RSDr. Stanislav Rybák.

Zdroj: ASSET MEDIA

Ing. Jiří Novák a MUDr. Lucia Prusíková v nově otevřeném oddělení mostecké nemocnice.

Rád bych poděkoval řediteli zdravotní péče, jak tomu, který po 10 letech skončil ve funkci a pokračuje s námi jako primář, což je MUDr. Luděk Hyka, tak novému řediteli MUDr. Petru Najmanovi. Z mé strany rovněž poděkování akcionáři a představenstvu, ale i zastupitelstvu Ústeckého kraje, které ve své Strategii podpory zdraví nasměrovalo Krajskou zdravotní, aby otevřela toto oddělení," uvedl Ing. Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní, a. s.

Zdroj: Asset Media

Pracoviště NIP disponuje 12 lůžky. Pacienti na nich budou napojeni na plicní ventilaci a trvale monitorováni.

Primářkou na oddělení NIP a DIOP nemocnice Most, o. z., je MUDr. Lucia Prusíková, do té doby lékařka Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny (KAPIM) Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., která účastníkům akce předvedla krátkou prezentaci nového oddělení. Vrchní sestrou oddělení je Kateřina Toronicová.

Následná intenzivní péče (NIP) je péče o pacienty, u nichž došlo ke stabilizaci stavu, ale jsou dosud závislí na podpoře základních životních funkcí, typicky na umělé plicní ventilaci (UPV). Posláním pracoviště NIP je bezpečné a v závislosti na stavu pacienta rychlé odpojení od UPV, optimalizace zdravotního stavu a překlad na DIOP nebo propuštění do následné, ošetřovatelské či domácí péče.

Zdroj: Asset Media

Jedno z 15 lůžek pro DIOP.

Dlouhodobá intenzivní ošetřovatelská péče (DIOP) je péče o pacienty s poruchou vědomí ve stabilizovaném stavu, kteří již nejsou závislí na podpoře základních životních funkcí. Posláním pracoviště DIOP je zabezpečení intenzivní ošetřovatelské péče dlouhodobého charakteru, která kromě jiného zahrnuje dlouhodobou ošetřovatelskou péči o dýchací cesty (pravidelná toaleta dýchacích cest, oxygenoterapie, odsávání, nebulizace a péče o tracheostomii) a intenzivní rehabilitaci.

První pacienty bude postupně přijímat mostecké oddělení NIP a DIOP, umístěné ve 3. a 4. podlaží budovy A, po zacvičení a doplnění odborného zdravotnického personálu, v průběhu následujících měsíců.

Zdroj: Asset Media

Stěžejní vybavení NIP a DIOP:
NIP disponuje 12 lůžky pro 12 ventilovaných, trvale monitorovaných pacientů, kteří budou na parenterální výživě v kombinaci s enterální výživou, a to pomocí infuzních a enterálních pump. Lůžka Multicare umožňují maximální komfort jak pro pacienta, tak i pro personál. Manipulace s nimi není složitá, všechna lůžka jsou s váhou, možností laterálních náklonů a v případě potřeby z nich lze z nich vytvořit křeslo. Hygiena pacienta, pokud to jeho stav umožní, se provede na koupacím lůžku v koupelně, kde bude možnost pomocí kyslíkové tlakové láhve aplikovat inhalaci kyslíku, samozřejmě za dodržení všech bezpečnostních zásad. Nebude-li možno, z jakéhokoli důvodu, pacienta transportovat do koupelny, veškerá toaleta se uskuteční na lůžku pacienta. Každé lůžko je vybaveno odsávačkou, toulcem s odsávacími katétry, ambu vakem (ruční dýchací přístroj), inhalací O2.
Ve službě na jeden pokoj připadají 2 sestry a 1 ošetřovatelka, 1 sanitář na oba pokoje.

DIOP má 15 lůžek (monitorovaných zatím 5, do budoucna všech 15) a jeden záložní ventilátor. Všechny pokoje mají lůžka Eleganza, rovněž s možností laterálních náklonů, váhy. Všechna lůžka mají odsávačky, toulce s odsávacími katétry, inhalace O2. Ošetřovatelská péče o pacienty bude stejná jako o pacienty na NIP. Ve službě budou 2 sestry, 2 ošetřovatelky a 1 sanitář.

Na obou částech oddělení budou mít sestry na pomoc k práci pracovní vozíky se základním vybavením pro léčbu lékovou, infuzní atd. a dále převazové vozíky, instrumentační. Obě části oddělení jsou plně klimatizovaná, mají skladové prostory a prostory pro lékárnu. Jak NIP, tak DIOP budou mít pro pacienty dva televizory na pojízdném stojanu, aby bylo možné přejíždět od pacienta k pacientovi.

www.kzcr.eu/

Zdroj: Asset Media