Projekt Ústředních městských lázní navrhl vídeňský architekt Hubert Gessner (1871 – 1943) podle některých zdrojů v roce 1905, tehdy jako zaměstnanec Zemského stavebního úřadu v Brně, a spolupracoval na něm s bratrem Franzem. Gessner patří k významným reprezentantům moderny, navazující na vídeňskou školu Otto Wagnera.

Tato lokalita ovšem byla vyhledávána k relaxaci už mnohem dřív, neboť se předtím na pozemku nacházely takzvané Dianiny lázně založené v roce 1860 v zahradě u kostela svatého Jakuba. Jiné zdroje uvádějí rok 1890.

Ústřední městské lázně zahájily provoz v srpnu 1907 a objekt sloužil převážně jako parní lázně. „Tehdy se tomu neříkalo sauna, chodilo se takzvaně do páry, kde návštěvníci seděli a pouštěla se na ně pára, tam se potili, dokud mohli. Tehdy se po páře neskákalo do studené vody jako dnes, lidé se jen osprchovali, utřeli se a tím bylo hotovo,“ popisuje brněnská historička Milena Flodrová.

Lázně Rašínova nabízely na menším prostoru hlavně koupele ve vanách spolu s masáží. „Nechodili tam dělníci z továren a zemědělci, ale samozřejmě měšťanská vrstva. Jednalo se spíš o typ potních a vanových lázní, kde lidé leželi a dopřávali si speciální koupele. Plavání se moc nepropagovalo, kdo by tam taky plaval, když to lidé tehdy moc neuměli,“ pousmála se Flodrová. „Plavat umělo nanejvýš pár rybářů,“ přiblížila historička dobu otevření lázní.

Lázně Rašínova z velké části zasáhlo 20. listopadu 1944 bombardování Brna. „Přišly tak o tři patra ve střední části a následující stavební úpravy vedly k částečné likvidaci původního obvodového pláště, hodnotného autorsky i velmi kvalitním architektonickým tvaroslovím článků fasády,“ uvedla Andrea Duchalíková z Odboru evidence, dokumentace a informačních systému Národního památkového úřadu v Brně.  

Už za rok po bombardování se podařilo lázně opět zprovoznit a 5. února 1946 byl otevřen bazén, v té době jediný v Brně, který denně navštěvovalo kolem 1200 osob. Až do dnešní doby budova prošla několika stavebními úpravami, k celkové rekonstrukci a generální opravě došlo kolem roku 1975. Lázně se nachází v historickém jádru Městské památkové rezervace Brno, prohlášené za území s plošnou památkovou ochranou nařízením československé vlády z 19. dubna 1989.

V listopadu 1996 se objekt nacházel ve zchátralém stavu a některá provozní oddělení dokonce v havarijním. Celkovou rekonstrukci naplánovala organizace Lázně města Brna. V roce 2000 se budova dočkala památkové obnovy průčelí, následně do roku 2003 například rekonstrukce prostoru bazénu, který je od prvních poválečných let výukové centrum plavání mládeže v Brně, či modernizace vodoléčebného oddělení.

Od května 2013 provozuje Lázně Rašínova městská společnost STAREZ - SPORT, a. s., pod jejíž správou se budova i zařízení dočkaly mnoha oprav a celkové modernizace. Momentálně se tak honosí například novou saunou, odpočívárnou, ochlazovacím bazénkem, Kneippovým chodníkem, Cardio zónou, převlékárnou, větším počtem šatních skřínek. Útulnější zázemí a velké množství nových aktivit jako saunových ceremoniálů a lekcí pod vedením osobního trenéra přispěly k výraznému nárůstu návštěvnosti.

Zdroj: Starez

K výročí 110 let od otevření Lázní Rašínova nachystal STAREZ - SPORT, a. s., na 7. října odpoledne bohatý program včetně módní přehlídky dobových plavek, výstavy historických fotografií, ukázky léčebné procedury, saunových ceremoniálů, vystoupení akvabel TJ Tesla Brno a uvítacího drinku. Vstup je zdarma.