V centru našeho zájmu je obnova majetku, proto jako každý vlastník vodárenské infrastruktury plníme Plán financování obnovy, který je součástí Podnikatelského záměru SVS. V roce 2017 budeme investovat do majetku celkem 1,31 miliardy korun. Jde o vlastní prostředky SVS z tržeb za vodné a stočné. Dělí se v poměru 86 % na obnovu vodohospodářského majetku (1,123 miliardy korun) a 14 % na strategické investice, vyvolané legislativou (187 milionů korun).

Krátká sezóna pro realizaci vodohospodářských staveb

Letní měsíce jako období volna, prázdnin a dovolených se rozhodně netýkají oborů, spojených se stavebnictvím. Příznivé klimatické podmínky a dlouhé dny vybízejí k maximálnímu nasazení pracovníků a techniky, aby se z naplánovaných celoročních úkolů podařilo splnit co nejvíc. Sezóna, kdy můžeme stavby provádět, je limitovaná délkou zimního období. Když je s příchodem zimy ukončen provoz obaloven, není nám již povolen vstup do komunikací a nedokončené stavby musí být adekvátně „zakonzervovány“.

Co se týče délky realizace jednotlivých staveb, vždy se je snažíme zkoordinovat s vlastníky ostatních sítí vedených v komunikacích a s vlastníkem komunikace. Výsledkem jsou časově koordinované akce, kdy na rekonstrukci kanalizace a vodovodu navazují rekonstrukce dalších sítí a závěrem proběhne rekonstrukce povrchu vozovky v režii vlastníka či správce komunikace. Daří se nám tím zkrátit dobu, která obyvatelům přináší komplikace v dopravě, stavební hluk a prašnost. Koordinace rovněž znamená úsporu pro investory při rozdělení nákladů.

Cena vody

Snažíme se mít cenu vody v severočeském regionu nastavenou tak, aby bylo možné v dostatečné míře obnovovat zastaralou infrastrukturu. Letošní benchmarking Ministerstva zemědělství potvrdil, že se chováme zodpovědně a příkladně se o infrastrukturu staráme. Jiné vodárenské společnosti mají sice i nižší ceny na úkor budoucích generací, které nebudou mít dostatečné finanční prostředky na obnovu vodohospodářského majetku.

Finanční zdroje z ceny vody nepokrývají skutečnou potřebu obnovy podle fyzického stavu infrastruktury. SVS doposud dostává z ceny vody jen 35 % a o zbývající část se dělí provozní společnost a stát.  Hledáme proto kompromisy na straně potřeb do obnovy majetku s ohledem na sociální únosnost ceny vody, jež je zakotvena v Podnikatelském záměru. Věříme, že se tento model fungování změní k lepšímu v souvislosti s realizací Projektu „Zajištění správy a provozování vodohospodářské infrastruktury SVS po roce 2020“, který akcionáři SVS, města a obce Ústeckého a Libereckého kraje, schválili na letošní valné hromadě.


Investice do vodárenské infrastruktury v regionu SVS v roce 2017

Investice do majetku v rámci investičního plánu SVS pro rok 2017 jsou po okresech v rámci Ústeckého a Libereckého kraje stanoveny v uvedených objemech:

investice pro okres celkem (obnova a strategické) 
Česká Lípa        18 staveb .........108 mil. Kč
Jablonec n. N.   14 staveb .........   57 mil. Kč
Liberec             19 staveb ........ 114 mil. Kč

Chomutov        20 staveb ......... 107 mil. Kč
Děčín               19 staveb ......... 152 mil. Kč
Louny              29 staveb ........ 108 mil. Kč
Litoměřice        24 staveb .........   86 mil. Kč
Most                25 staveb ........128 mil. Kč
Teplice             29 staveb ........127 mil. Kč
Ústí n. Labem   21 staveb .........132 mil. Kč

K finančním objemům uvedeným pro jednotlivé okresy je nutno připočíst další prostředky v celkové výši 95 mil. Kč, určené na více než 200 drobných stavebně-strojních rekonstrukcí mimo rámec jmenovitých staveb zařazených do investičního plánu (např. doplnění zabezpečovacích systémů objektů, rekonstrukce elektroinstalace, výměna dílčích částí technologií typu čerpadla aj.), a prostředky určené na inženýrsko-projektovou činnost související s přípravou a realizací všech staveb plánu 2017.

Některé stavby zahájené loni přešly do letošního roku. Nyní jsou z nich v realizaci již jen dvě, a to v okrese Litoměřice: Ploskovice – intenzifikace ČOV (dokončení VIII/2017) a v okrese Liberec: Žďárek – rek. vodovodu (dokončení IX/2017).

Náhled nového webuZdroj: SVS a.s.

Nové webové stránky společnosti SVS a.s.

Interaktivní mapa Zdroj: SVS a.s.

Ukázka interaktivní mapy

Začátkem srpna jsme spustili novou, aktualizovanou verzi webových stránek naší společnosti: www.svs.cz. Struktura stránek byla aktualizována tak, aby pro Vás byly informace přehledně uspořádány; web je více interaktivní a nabízí řadu novinek. Využijte tak možnosti kliknout např. na banner interaktivní mapy, která zobrazuje jednotlivé naše stavby, se situační mapkou rozsahu stavby, s uvedením termínu realizace, a popisu stavby.

V realizaci v okresech Libereckého kraje jsou tyto jmenovité stavby z investičního plánu 2017, s termínem dokončení: 

Okres Česká Lípa: Okna – rek. vodovodu (VIII/2017), Česká Lípa Bezručova a Arbesova ul. – rek. vodovodu a kanalizace (VIII/2017), Česká Lípa ul. B. Němcové – rek. vodovodu a kanalizace (IX/2017), Sosnová – rek. kanalizace (IX/2017), Doksy ul. S. K. Neumanna – rek. kanalizace (IX/2017),  Česká Lípa Sokolská ul. – rek. vodovodu (IX/2017), Doksy ul. B. Němcové – rek. kanalizace (X/2017), Nový Bor ul. Boženy Němcové, Česká a Sloupská – rek. kanalizace a vodovodu (XI/2017), Česká Lípa Česká ul. – rek. vodovodu (XI/2017), Česká Lípa ul. Jiřího z Poděbrad a Tylova – rek. kanalizace a vodovodu (X/2017), Nový Bor Sklářská ul. – rek. vodovodu (XI/2017), Cvikov ul. Nová, Sad 5. května, Čechova a Boženy Němcové – rek. kanalizace a vodovodu (I/2018), Jablonné v Podještědí ul. Lidická, Liberecká, Zdislavy z Lemberka, Tyršova, Cvikovská a náměstí Míru – rek. vodovodu a kanalizace (VI/2018),

Okres Jablonec nad Nisou: Jablonec n. Nisou ul. Na Hutích a SNP – rek. kanalizace (IX/2017), Rychnov u Jablonce n. N. Lužická ul. – rek. vodovodu (IX/2017), Jablonec n. Nisou ul. M. Švabinského – rek. kanalizace a vodovodu (IX/2017), Liberec Broumovská ul. – rek. kanalizace a vodovodu (IX/2017), Železný Brod ul. Smetanovo zátiší – rek. vodovodu (IX/2017), Železný Brod Těpeřská a Chvalíkovická ul. – rek. vodovodu (IX/2017), Jablonec n. N. ul. Nová osada – rek. kanalizace a vodovodu (IX/2017), Hodkovice n. Mohelkou - Záskalí – náhrada zdroje (X/2017), Velké Hamry Hlavní ul. – rek. kanalizace (XI/2017),

Okres Liberec: Hrádek n. N. Oldřichovská ul. – rek. kanalizace a vodovodu (VIII/2017),  Liberec Vítězná ul. – rek. kanalizace a vodovodu (IX/2017), Liberec Metelkova ul. – rek. kanalizace a vodovodu (IX/2017), Hrádek n. Nisou ul. K Bytovkám – rek. vodovodu (IX/2017), Hrádek n. N. Husova ul. – rek. kanalizace (IX/2017), Liberec Volgogradská ul. – rek. vodovodu (X/2017), Liberec ul. Pod Sadem míru a Ševčíkova – odstranění dvou výústí (X/2017), Jeřmanice – rek. vodojemu (X/2017), Liberec Janov Důl Volgogradská ul. – rek. vodovodu (X/2017), Bílý Kostel n. N. Panenská Hůrka – náhrada zdroje (X/2017), Liberec Rumunská ul. – rek. vodovodu (X/2017), Sychrov – Sedlejovice – rek. vodovodu (XI/2017), Liberec dolní centrum – rek. kanalizace a vodovodu (VIII/2018).