Už samotné vaření Zeleného piva znamená pro zaměstnance pivovaru událost, kterou si nikdo nechce nechat ujít. Letos tento okamžik nastal 9. února. Pivo se už potřinácté vyrábělo podle stále stejné tradiční receptury. Vařilo se z kvalitní vody, speciálního světlého moravského ječného sladu a jakostního žateckého chmele tradičním způsobem na dva rmuty. V přesně daný okamžik se při vaření do mladinového kotle přidával speciální bylinný výluh. „Výluh se připravuje z několika druhů bylin. Je koncentrovaný a silný, řádově jsou ho potřeba litry. Doba kontaktu bylin s vroucí vodou se při přípravě výluhu pečlivě hlídá,“ řekl manažer kvality Jiří Brňovják. 

Svou sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů. Poté Zelené pivo leží při teplotě okolo jednoho stupně Celsia a několik týdnů tak dozrává, čímž se chuťově zakulacuje a získává typický buket a říz. Posledním krokem ve výrobě je přidání likéru. Nezaměnitelné zelené zbarvení piva je tedy kombinací několika faktorů: unikátní technologie, použitých surovin, bylinného výluhu a likéru.

Velikonoční tradici pití Zeleného piva na Zelený čtvrtek každoročně provází i atraktivní doprovodný program v Pivovarské restauraci, Pivnici a přilehlé terase na brněnském Mendlově náměstí v bezprostřední blízkosti pivovaru. I letos se návštěvníci mohou těšit na koncerty, vyvrcholením programu bude vystoupení skupiny Wohnout. „Plánujeme zeleně nasvítit památky, například hrad Špilberk, který je z Mendlova náměstí krásně vidět. Rozsvítíme i sochu Jošta a orloj na náměstí Svobody. Po úspěchu z loňského roku připravujeme i zelené exkurze po pivovaru, kdy návštěvníky provádějí i ti pivovarníci, kteří se podíleli i na výrobě Zeleného piva,“ konstatovala manažerka značky Starobrno Petra Havlišová. Milou tradicí se dále stala možnost svézt se speciální pivní tramvají, tzv. Šalina pubem, který odpoledne vyrazí na okružní jízdu centrem Brna se Zeleným pivem na palubě.

Seznam všech provozoven, kde se bude Zelené pivo čepovat, je zájemcům k dispozici na webových stránkách www.zelenepivo.cz. Kromě toho se zde všichni dozvědí spoustu informací nejen o Zeleném pivu, ale i doprovodných akcích.

Pivovar Starobrno stojí na Starém Brně už 145 let. Dnes jde o moderní pivovar, který zachovává tradiční výrobní postupy a používá ty nejlepší moravské a české suroviny. Portfolio starobrněnských piv zahrnuje výčepní pivo Starobrno Tradiční, nejpopulárnější Medium, extra chmelený ležák Starobrno Drak a jedinečný Nefiltrovaný Ležák, který se ručně stáčí v ležáckých sklepích. Prosluly také starobrněnské speciály. Neodmyslitelnou velikonoční tradicí se již třináctým rokem stává Zelené pivo čepované na Zelený čtvrtek. Od roku 2012 nabízí značka svým spotřebitelům nepasterizovanou podobu svých klíčových produktů. Ve stejném roce se také stala hrdým generálním partnerem HC Kometa Brno. Značce Starobrno se pravidelně daří umisťovat na předních příčkách v degustačních soutěžích. V roce 2017 získal světlý ležák Starobrno Drak druhé místo v soutěži Zlatý soudek Pivex. Na Pivu České republiky se umístil světlý ležák Starobrno Medium na třetím místě. Starobrno Drak i Starobrno Medium uspěly i v soutěži České pivo – obě piva získala ve svých kategoriích druhé místo.