V nanotechnologiích je budoucnost

Slovíčko nano je momentálně hodně často skloňované. Obor nanotechnologií je dokonce možné přímo studovat, jelikož se předpokládá, že v budoucnu budou mít obrovské využití jak v medicíně, tak třeba v průmyslu. Nejdříve bychom si však měli vyjasnit, o co přesně jde.

Za nanotechnologie je považována oblast vědy a průmyslu, která manipuluje s jednotlivými atomy. Atomy jsou hodně malé, proto se používá výraz „nano", který označuje miliardtinu jednotky. Nanometr je tedy miliardtina metru a na tuto vzdálenost se vejde asi pět až deset atomů.

Tím, jak vědci manipulují s nepředstavitelně malými částečkami, se jim daří vytvářet materiály či látky s neobvyklými vlastnostmi. Jedním z využití je právě i oblast chemické nanotechnologie, která se zaměřuje mimo jiné na vývoj aktivních povrchů.

Zdroj: Wobsah

Aktivní povrch lze vytvořit na lecčem

Ve zkratce by se dalo říct, že odpuzuje vodu a nečistoty. Kapaliny se nevsáknou dovnitř a špína neulpívá na povrchu, díky čemuž pak daný předmět vypadá stále jako nový. Využívá se toho prakticky všude, z klasických příkladů bychom mohli jmenovat impregnaci oblečení nebo stanu, která vám zajistí, že si výlet užijete i v dešti. Po povrchu ošetřeném nano impregnací totiž kapky vody stékají pryč.

Tohoto efektu lze ale využívat i tam, kde byste to nejspíš nečekali. Vyrábí se například tekuté nano stěrače, které aplikujete na přední sklo auta, a i hustý déšť poté bude stékat dolů. Podobně zajímavá je také speciální fasádní barva, díky níž nebudete mít po pár letech zašedlé zdi, ani pokud bydlíte blízko frekventované silnice. Hospodyňky potěší zase čisticí prostředky, které vytvoří ochranný film na kuchyňském sporáku nebo třeba umyvadle v koupelně. Pak není nutné tak často uklízet.

Zdroj: Wobsah

Vše je inspirováno přírodou

Ptáte se, jak na tohle vědci přišli? Inspirovali se přírodou. Něco podobného totiž můžete vidět u květů lotosu. Tato rostlinka přežívá ve stojatých vodách, jež kolikrát vypadají spíš jako bažiny. Přesto jsou růžové květy lotosu stále čisté.

Výzkumy odhalily, že za to můžou drobné hrbolky na povrchu okvětních lístků. Tyto hrbolky jsou vysoké jednu miliardtinu metru (tedy nanometr) a jsou po povrchu naseté tak hustě, že se mezi ně nedostanou nečistoty ani voda. Špína ulpívá na povrchu hrbolků, a pokud zaprší, kapky ji smyjí. Lotos se tedy sám čistí.

Efekt lotosového květu přinesl revoluci v impregnaci stavebních materiálů

Impregnace betonu, kamene, cihel, dlažby a jiných stavebních porézních materiálů samozřejmě existovaly už dříve, nicméně nano verze přináší více výhod. Odpuzuje kapaliny, takže materiál nenasákne vodou, zabraňuje poškození mrazem, erozí, ochrání povrch před skvrnami od kávy či kečupu, který občas při grilování ukápne. Navíc má antibakteriální vlastnosti, takže se na betonu či kameni nebudou tvořit plísně, růst mech, houby a lišejníky.

Nano impregnace kamene a betonu se aplikuje nastříkáním na povrch, ochranná vrstva není vůbec vidět. Po tomto ošetření už se nemusíte vůbec o nic starat, veškeré nečistoty smyje déšť. V případě použití impregnace na kámen nebo beton v interiéru se doporučuje občas otřít povrch mokrým hadříkem.

Zdroj: Wobsah

Rozdíl oproti klasické impregnaci je markantní

Klasické impregnace na bázi teflonu, vosku, silikonu, pryskyřice a oleje vytváří celistvý ochranný film, který úplně zabraňuje prosakování kapalin, nicméně brzy se mechanicky odře. Celistvost je narušena a ochranné vlastnosti se ztrácí, tudíž je nezbytné aplikaci opakovat. Celkovým uzavřením betonu se navíc snižuje odolnost proti mrazu, a pak vznikají povrchové praskliny.

U nano impregnace je to jiné. Vsákne se do hloubky, takže nevytváří žádný film na povrchu. Díky tomu se není třeba bát ani mechanického otěru a odolnost proti mrazu je naopak vyšší. Lze ji využít na savé materiály jako beton, cement, střešní tašky, terakot, tvárnice, žulu, mramor a mnoho dalších, a to nejen venku, ale i v interiéru.

Hlavně si dejte pozor na levné napodobeniny. Jelikož jsou nano technologie v módě, mnohé firmy se snaží na tom vydělat a prodávají výrobky, které mají se skutečnými nano principy společného jen málo. Originální patentované výrobky z Německa najdete přímo v českém e-shopu nano-concept.cz.