Praha – Prestižní londýnské kulturní centrum Barbican přiveze do Prahy jednu ze svých nejúspěšnějších expozic – výstavu o historii, vývoji a budoucnosti počítačových her GAME ON. Ve více než třiceti světových metropolích ji už viděly téměř 4 miliony lidí.  Expozici bude doplňovat bohatý doprovodný program.

Výstava představí ucelenou kolekci zásadních her, které tvořily herní historii od prvních zařízení ze šedesátých let, přes Pong, Space Invaders, Super Maria, GTA, až po herní novinky, které jsou teprve v přípravě. Své místo tu bude mít i virtuální realita. Součástí expozice je rovněž speciální sekce o marketingu a vývoji her, o hudbě k hrám i propojení filmu a her.

Zdroj: ABSOLOOK s.r.o.

Návštěvníci budou mít jedinečnou šanci vyzkoušet si legendární arkádu Star Wars z roku 1983 od firmy Atari. Divák se tak na chvíli může stát pilotem X-Wing letounu a bojovat proti stíhačkám TIE ze závěru epizody IV. K vidění bude i bondovka GoldenEye 007 nebo hru Tomb Raider z roku 1996, kterou proslavila Lara Croft

Součástí expozice bude i unikátní české oddělení představující domácí herní scénu, které krom Prahy jinde neuvidí.

Pořadatelé pro umístění výstavy zvolili prostor nově vznikajícího Art&Digital centra v hale 40 v Pražské tržnici v Praze Holešovicích. K vidění tam bude od 21. září 2017.

Zdroj: ABSOLOOK s.r.o.

Všechny exponáty, až na dva unikátní historické kousky, jsou uzpůsobeny k hraní a návštěvníci si je mohou zahrát přímo na místě. Výstava je přehledně členěna do dvaceti jednotlivých sekcí, podrobně mapující jednotlivá období vývoje i typu her v různých regionech světa. Speciální sekci zde budou mít i časopisy a herní média. 

GAME ON je první výstavou na světě, která mapuje fenomén počítačových her. Díky kurátorům Barbican Centre je celá kolekce seřazena jako ucelený přehled vývoje do kontextu kulturního vývoje světa, tak jako je to třeba s klasickým výtvarným uměním,“ uvedl ředitel výstavy David Urban.

Výstavu pořadatelé koncipovali jako multigenerační zábavu. Bohatý program je připraven nejen pro malé děti, ale rovněž pro jejich rodiče a nadšení mohou být v mnoha případech jistě i prarodiče.  Součástí výstavy je bohatý doprovodný program: exhibiční turnaje i turnaje pro veřejnost, přednášky ikon české herní scény, speciální program zde budou mít letsplayeři, youtubeři a cosplayeři.

Zdroj: ABSOLOOK s.r.o.

Je to je unikátní šance pro návštěvníky všech generací a zájmů poznat celý tento herní svět a jeho komunitu. Nabídneme nejen unikátní vhled do jejího světa, nabídneme i odborné přednášky o bezpečnosti hraní, ale i kyberprostoru jako takového,“ slibuje Urban.

- Holešovická tržnice, hala 40, výstavní plocha více než 2000 m2
- Od 21. září
- Výstava se koná pod záštitou radní hlavního města Prahy Ireny Ropkové a získala rovněž záštitu Městské části Praha  

KONTAKT:

Kateřina Eliášová – communication, PR | E. katerina@game-on.cz | T. +420 737 213 515 
www.gameonvystava.cz 

Pořadatelem je uznávaná umělecká instituce Barbican Centre (City of London)
https://www.barbican.org.uk/
Barbican Centre (City of London)
Největší kulturní centrum v Evropě vytváří prestižní multimediální výstavní programy
Výstavy obsahují prvky současného umění, designu, filmu, animace, hudby i videoher
Přední světoví kurátoři a umělci zde vytváří působivé a inspirativní experimentální výstavy na nejvyšší úrovni
Game On je jednou z jejich neúspěšnějších výstav

Zdroj: ABSOLOOK s.r.o.

GAME ON

GAME ON je největší a nejkomplexnější výstava na světě, která se věnuje dějinám a budoucnosti her a her
Expozici už viděly téměř 4 miliony lidí ve více než 30 světových metropolích
Více než 150 hratelných her a herních zařízení od roku 1960 po současnost
Game On se zaměřuje na klíčové hry od začátku šedesátých let až do současnosti
Od PDP–1 z 1960 do současného průmyslového rozšíření. Výstava vyzdvihuje kreativitu a vědecké objevy, které způsobily revoluci v herním průmyslu
http://www.barbican.org.uk/bie/game-on