Vybírejte z toho nejlepšího!
Certifikovaná zařízeni jsou ta, kde jejich majitelé pochopili, že hlavní je spokojenost návštěvníků a nadstandardní servis. Vkus, inovace, profesionalita, čistota, vztah k vínu a samotná nabídka vín z moravských a českých hroznů, to vše spojuje certifikovaná zařízení. Tato zařízení jsou důkladně vybírána a certifikačními kritérii jen tak nějaké zařízení neprojde.
Zařízení jsou rozdělena do pěti kategorií: vinařství, vinný sklep, vinotéka, restaurace s vínem a ubytování s vinařskou tématikou. A tak si můžete naplánovat celý den od návštěvy vinařství, přes restauraci až po ubytování. Ale pozor, nenechávejte rezervaci ubytování či vinných sklepů na poslední chvíli. O ty nejlepší z nejlepších je totiž také nejvyšší zájem.

Co vám nabídne certifikované vinařství?
Těšit se můžete na sortiment minimálně z 90 % kvalitních tuzemských vín a 6 odrůd, mezi nimiž nebudou chybět ani typická vína pro daný region. Vinař vám také umožní prohlídku vinic nebo sklepního hospodářství. Samozřejmostí je zde i možnost nakoupení vín či obalů na ně.

Co můžete očekávat od certifikovaného vinného sklepa?
V nabídce certifikovaného sklepa je skladba vín dle pravidel pro certifikovaná vinařství. Nabídnuta vám bude řízená degustace a další program. K vínům podávaným z odpovídajících sklenic si lze vybrat teplé či studené občerstvení. Certifikované sklepy mají jednoduché a čisté vybavení, samozřejmostí je i hygienické zázemí.

Na co se můžete těšit v certifikovaném ubytování?
Od běžných hotelů a penzionů se certifikovaná ubytování liší vinařskou tématikou - spojitost s vinařstvím a vínem je zde zřejmá na první pohled. Tato ubytovací zařízení najdete buď přímo ve vinařství nebo u vinného sklepa, vinotéky či restaurace zaměřené na víno a jejich kapacita je nepřesahuje 50 lůžek. Samozřejmostí je čistota a snídaně formou bufetu.

Jaké služby poskytuje certifikovaná restaurace s vínem či vinárna?
V certifikované restauraci vám předloží jídelní a nápojový lístek s nejméně 40 druhy lahvových vín, alespoň 20 víny z dané podoblasti a minimálně 4 rozlévanými lahvovými víny. Dozvíte se informace nejen o původu, ale i základní analytické hodnoty vín. S jejich výběrem vám pomůže kvalifikovaný personál. Těšit se můžete i na tradiční jídla místní kuchyně z čerstvých surovin dle ročního období, každé s doporučeným vínem. Certifikované restaurace také nejméně dvakrát ročně pořádají speciální vinařské a kulinářské akce.

Přehled a rozsah poskytovaných služeb najde na www.vinazmoravy.cz/certifikace.