Tradici Dne českého piva založil v roce 2013 Český svaz pivovarů a sladoven s cílem posílit vztah k českému národnímu nápoji a vyzvat lidi k návštěvě hospod a restaurací na čepované pivo. A právě v souvislosti s osobou svatého Václava a jeho patronstvím jej stanovil na 27. září – předvečer svátku patrona pivovarníků a sladovníků. Pivovar Rohozec má k této příležitosti připravenu speciální edici, Slavnostní 15-ku.

Rohozecká Slavnostní 15-ka

Světlé speciální pivo s plnou chutí, alkohol 6,9 % obj., speciálně vytvořené ke slavnostním příležitostem. Je vyrobené z vybraných druhů sladů a tří druhů českých chmelových odrůd. Pivo je svým charakterem vhodné jako aperitiv, nebo jako doplněk k tučným jídlům pro dobré trávení. Je vhodné pro slavnostní chvíle a vychutnání si nejen sváteční pohody. Toto pivo je omezeno limitovaným množstvím.

Na letošním prvním ročníku libereckého pivního festivalu se rohozeckému pivovaru opravdu dařilo. „O náš pivovar byl celkem zájem a hodně lidí si oblíbilo náš nový ležák Prometheus (12%), který konkuroval pivům z minipivovarů, jelikož také patří do kategorie craft beerů -  řemeslných piv. Musím říci, že na akci bylo minipivovarů hodně a pro účastníky byly určitě zajímavé, ale z našeho pivovaru, především pak z našeho Promethea, byli lidé nadšení a fronty u našeho stánku byly dlouhé.

Na festivalu jsme zaznamenali také veliký úspěch u našeho Cherry beer, višňového piva, které bylo oblíbené u dam, ale i pánové na něj pravidelně zavítali. Cherry beer je další z našich piv řady cool, která se zdá oblíbená právě na Jablonecku a Liberecku.

 V neposlední řadě jsme točili pivo Ypsilon, které také jako Cherry a Prometheus patří do tzv. „cool“ netradiční řady. Je to světlá deset a půlka, která je dochmelená za studena a pivním štamgastům přišla k večeru velmi vhod. Jako čtvrté pivo v naší nabídce jsme točili naší oblíbenou tradiční Jedenáctku řezanou, to je klasika, která nikdy nezklame“, ohlíží se za festivalem Barbora Novotná, která se za Pivovar Rohozec festivalu zúčastnila.

                                  

Prométheus, pivo s kavkazskými předky.

Letos v létě představil Pivovar Rohozec svou novinku – pivo Prometheus. Je to pivo, které se od ostatních odlišuje chmelem a červeným sladem. U Promethea je použitý zvláštní druh chmele nazvaný Kazbek.  Jeden z rodičů chmele pro Promethea je typicky český chmel, druhý rodič je z Kavkazu, vyšlechtěný z divokého chmele rostoucího pod horou Kazbek, na které byl podle řeckého mýtu přikován Titán Prométheus – odtud název piva. Prometheus je dvanáctka s obsahem alkoholu lehce přes 5,3 procenta. „Naše běžná dvanáctka je z klasického plzeňského sladu, u Promethea je přídavek sladu Carared, který má zabarvení do červena. Kvůli tomu je pivo tmavší než naše ostatní piva,“ popisuje Promethea Barbora Novotná.

„U Promethea se nám podařilo to, co je snem každého marketingového pracovníka. Vyvolá se poptávka a ta je větší než odhady a předpoklady. To se stalo. Tohle pivo se nebude nikdy vyrábět takzvaně na veliko, abychom jím zásobili celý trh, ale jen pro fajnšmekry a na zpestření.
Technologicky není pivo Prometheus dělané jako naše klasická piva, s tímto pivem je více starostí. Takovým pivům se nyní říká craft beer, řemeslné pivo, a honosí se tím minipivovary. V podstatě jde o to, že pivo je dělané tak, jak ho dělali naši dědové - s láskou, umem, citem, za dodržování klasických zásad, až bych řekl snad archaickým způsobem. Říkáme, a dáváme najevo, že toto craft beer - řemeslné pivo je schopen udělat i pivovar našeho typu. Povedlo se nám to, ohlasy jsou velmi dobré,“ říká František Jungmann, předseda představenstva Pivovaru Rohozec. 

 

Ochutnejte také další produkty naší netradiční  „ COOL “ řady 

Kromě tradičního piva vyrábí v Rohozci také netradiční piva, tzv. cool řadu, určenou nejen pro mladší generaci. Do této řady patří vedle Promethea také višňové pivo Cherry beer , Rohozec X a Rohozec Y.

                 

Cherry beer

Základem je světlé výčepní pivo vařené tradičním českým dvourmutovým způsobem z ječného sladu, kvalitního chmele, především žateckých odrůd a vlastní pramenité vody. Kvasí se v klasických otevřených kvasných kádích pečlivě vybranými kulturami pivovarských kvasnic a dokvašováno je v horizontálních ležáckých tancích, kde se dochucuje přírodní višňovou šťávou. Ta neobsahuje žádné chemické přísady ani umělá barviva, ale dodává tomuto nápoji karmínovou barvu a lahodnou chuť, ve které se doplňuje chmelová hořkost piva a sladce nakyslá chuť višní.

Přestože by se mohlo zdát, že je tento nápoj určen pouze pro úzké spektrum spotřebitelů, konkrétně pro ženskou klientelu, opak je pravdou. Jedná se o nízkoalkoholický nápoj lahodné sladkokyselé chuti s nahořklým do­zníváním, spojující běžnou konzumaci piva s netradičním a zajímavým chuťovým zážit­kem. Konzumenti, kteří se nespokojí s běžným pitím tohoto výrobku, si můžou dle vlastního uvážení namíchat lahodný letní drink, kde zá­kladem bude ROHOZEC CHERRY BEER.  Výjimečnost tohoto piva dokládá umístění na Českobudějovických Slavnostech piva v soutěži Pivo České republiky 2017, kde jsme obsadili 3. místo v kategorii Novinářské pivo.

 

Rohozec X a Rohozec Y – piva nejen pro studenty

 

X  Tmavé výčepní pivo, oceněné 2. místem v soutěži Pivo České republiky 2017 v kategorii Tmavé výčepní pivo, je  vhodné nejen pro studenty. Pivo je vařené za použití českého, bavorského a karamelového sladu, které dávají pivu lehkou karamelovo-kávovou příchuť a temně hnědou barvu s rubínovým nádechem.

Svým charakterem chuti je vhodným doplňkem k „těžším“ pokrmům, jako např. pečená kachna, grilovaná žebra a pečené vepřové koleno.

Y   Světlé výčepní pivo, vařené klasickým dvourmutovým způsobem z vybraných druhů českých sladů a natřikrát chmelené pouze českými chmelovými odrůdami. Kvašení je vedeno v otevřených kvasných kádích. Jako studené chmelení se do ležáckých tanků přidává aromatický Žatecký poloraný červeňák, čímž pivo získává jedinečnou chmelovou vůni i chuť.

Přestože bylo původně určeno pro studenty a mladší konzumenty, získalo si díky své nezaměnitelné chuti postupem času oblibu všech spotřebitelů, bez ohledu na věk a pohlaví.

            

Tradiční piva a limonády

Svou oblibu si drží i tradiční piva, jež se každoročně umísťují v soutěžích na předních místech. „Zlatou pivní pečeť 2017 jsme letos získali s naším lehkým pivem Skaláczech, se kterým díky nižšímu obsahu alkoholu optimálně doplníte ztracené tekutiny jak při práci, tak i při sportu. Pozadu nezůstala ani Třináctka, oceněná Stříbrnou pivní pečetí 2017 v kategorii světlých speciálních piv. V kategorii Speciální pivo tmavé, se na Českobudějovických Slavnostech piva v soutěži Pivo České republiky 2017 umístila Rohozecká Třináctka tmavá na 3. místě. Další piva z našeho sortimentu jsou známý Skalák a Podskalák, Jedenáctka řezaná, Dvanáctka, nebo Třináctka. Pro naše nejmenší zákazníky vyrábíme osvěžující limonády bez umělých sladidel  Erko ,v příchutích malina, cola a oranž,“ dodává sládek pivovaru Zdeněk Reska.

                                              

                                              Dej bůh štěstí   Pivovar Rohozec