Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pochutnejte si na lahodné rybě!

Připravit ji lze nejen smažením, ale třeba i jednoduše marinováním nebo pošírováním.

15.9.2017
SDÍLEJ:

Foto: MZe s.p.o

S čerstvou rybou máte jistotu, že kupujete zdravé a voňavé maso. Při správné úpravě se můžete vyhnout i charakteristické rybí vůni nebo kostem, které jsou pro mnoho lidí nepřekonatelnou překážkou. Zdravá česká ryba není ani drahá, zvlášť pokud ji koupíte u svého rybáře. Na jaký způsob si připravíte svého kapra, pstruha či candáta?

Sladkovodní rybu si můžete dopřát stokrát jinak. Vynikající je například marinovaná, pošírovaná, vařená v páře, dušená, pečená, smažená, fritovaná, grilovaná, ale i rožněná. Pokaždé si ji tak vychutnáte podle své momentální nálady.

Marinování

Nejjednodušší úpravou ryb je marinování, které se používá především ve studené kuchyni. Marinování slouží především k ochucení masa, ale někdy také proto, aby rybí maso přestalo mít svoji klasickou rybí vůni, která některým lidem smrdí. Maso se naloží do marinovacího nálevu nebo se potře suchou marinovací směsí a nechá odležet v chladu. Pokud poté neplánujete rybu ještě tepelně upravit, použijte vždy čerstvou, u které znáte její původ. Marinování se používá i před tepelnou úpravou, aby bylo maso dostatečně prostoupeno chutí a vůní bylinek a jiného koření, třeba před grilováním.

Grilování

Rybí maso je pro gril jako stvořené. Můžete celou rybu nebo jednotlivé filety položit na rošt, obracet a potírat marinádou.

Rožnění

Dalším způsobem grilování je rožnění, kdy je ryba napíchnuta na rožeň a pomalu se otáčí nad ohněm. Často ji přitom potírejte marinádou nebo olejem.

Pošírování

Znáte pošírování? Rybí maso tepelně upravujete v ochucené tekutině zahřáté pod bod varu. Ideální je osolená voda s bylinkami nebo vývar. Hladina tekutiny by se měla lehce chvět a neklokotat. Můžete se tak těšit na šetrnou a velmi dietní úpravu ryby. Zkuste takto připravit třeba candáta.

Vaření

Rybí maso se nesmí vařit prudkým varem, mohlo by se rozpadnout. Této úpravě říkáme „tažení“, protože necháme maso pomalu táhnout. Vaření tak trvá déle, o to chutnější ale bude výsledek. Při vaření v páře zachováte v mase více chuťových látek. Lépe si ho tak vychutnáte.

Dušení

Při dušení podlijete rybu malým množstvím tekutiny sahající maximálně do poloviny její výšky a shora na ni působí horká pára pod poklicí. Dušení tak kombinuje vaření v tekutině a vaření v páře. Nejvíce nás okouzlil takto připravený kapr na zelenině.

Pečení

Oblíbený způsob přípravy rybího masa je také pečení, při kterém na něj působí teplo ze všech stran stejnoměrně. Rozehřejte troubu na 160-180 °C a pečte po 15-45 minut. Záleží na výkonu vaší trouby a na velikosti porcí. Chutnou šťávu vytvoříte, když před pečením přidáte do nádoby trochu tuku a mírně podlijete tekutinou. Vyzkoušet můžete třeba kapra s nivou nádivkou nebo špíz z kapra.

Smažení

I v zásadě dietní maso můžete připravit méně zdravým způsobem. Patří sem smažení, kdy připravujete rybu na nízké vrstvě tuku. Tuk ale příliš nerozehřívejte, aby se nepřepálil. Před smažením maso lehce obalte v hladké mouce, aby se na něm vytvořila krustička. My jsme vyzkoušeli kapra s mátovou omáčkou.

Fritování

Při této tepelné úpravě jsou celé porce ryby ponořeny do horkého oleje. Osmaží se tak rovnoměrně po celém povrchu, a to rychleji než při smažení na pánvi. Ideální teplotou pro fritování ryb je přibližně 180 °C. Ryba se tak minimálně nasákne tukem. Při smažení a fritování zbavte hotové porce přebytečného oleje papírovou utěrkou. Kdo by neměl chuť na fritované kapří hranolky

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Autor: Komerční sdělení

15.9.2017
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 90 Kč

Obsluha lakovacích zařízení na povrchovou úpravu kovů a jiných materiálů Navěšovač na práškové lakovně. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Navěšovač na práškové lakovně - obsluha lakovací linky., Požadujeme vyučení, orientaci v technické dokumentaci, spolehlivost, dobrý zdravotní stav., Nabízíme pracovní poměr na dobu neurčitou, mzdu od 90,- Kč/hod. + příplatky.. Pracoviště: Letovické strojírny, s.r.o. - pracoviště letovice, Pražská, č.p. 333, 679 61 Letovice. Informace: ., +420 516 487 712.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 18 000 Kč

Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu Lisař/ka umělých hmot, operátor/ka plastikářské výroby, montážní dělník/ice. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: MÍSTO VÝKONU: Jablonské nábřeží č.p. 305, 561 64 Jablonné nad Orlicí. Pracoviště: Isolit-bravo, spol. s r.o., Jablonské nábřeží, č.p. 305, 561 64 Jablonné nad Orlicí. Informace: Miloslav Žemlička, +420 724 081 025.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 16 400 Kč

Pomocní skladníci Skladníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16400 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Místo pracoviště:, - Komerční 145, Nupaky, , Prvotní kontakt:, - tel.: 777 740 041 Po-Pá od 09:00 do 15:00, - e-mail: alena.szokalova@levnepotraviny.cz, - osobně na adrese pracoviště po předchozí tel. domluvě, , Upřesňující údaje:, - výpis RT, - dopravní mobilita, - dobrá komunikace, - vyskladňování zboží k rozvozu na prodejny, , Zaměstnanecké výhody:, - příspěvek na dopravu. Pracoviště: Levné potraviny s.r.o. - nupaky, Komerční, č.p. 145, 251 01 Říčany u Prahy. Informace: Alena Szokalová, +420 777 740 041.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 95 Kč

Prodavači v prodejnách Doplňovači zboží - mléčné výrobky. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 95 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: možnost práce i bez vyučení, NABÍZÍME: směnnost - krátký/dlouhý týden, KONTAKT: telefonicky. Pracoviště: Ahold czech republic, a.s. - albert hypermarket svitavy (u tří mostů), U Tří mostů, č.p. 716, 568 02 Svitavy 2. Informace: Helena Pallová, +420 724 954 446,461 550 637.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Maturitní zkouška. Ilustrační snímek.
AKTUALIZOVÁNO
5 4

Čím dál horší. Maturitu z češtiny i matematiky letos zvládlo méně studentů

Válka v Sýrii, ilustrační foto.

Asad ovládl celý Damašek. Poprvé po šesti letech

Fotky jsou na světě. Královští novomanželé zveřejnili oficiální svatební snímky

Britská královská rodina dnes zveřejnila tři oficiální svatební fotografie ze sňatku britského prince Harryho a americké herečky Meghan Markleové. Na snímku je v zeleném pokoji zámku Windsdor přítomna nejbližší rodina včetně královny Alžběty II. Ikonickou rodinu zvěčnil fotograf Alexi Lubomirski. 

Škoda připravuje výrobu nástupce Rapidu. Už toho o něm víme docela dost

Automobilka Škoda už chystá výrobu nástupce modelu Rapid. Novinka bude sjíždět z výrobní linky v Mladé Boleslavi, o její přípravě píše týdeník Škodovácký odborář.

Nezasahujte do jednání s pojišťovnami, píšou lékaři ministerstvu

Nezasahujte do jednání segmentů zdravotní péče s pojišťovnami o úhradách na příští rok, jak jste deklarovali, píše Koalice soukromých lékařů v otevřeném dopise premiéru Andreji Babišovi (ANO) a ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO). Soukromí lékaři také kritizují slib růstu platů sester v nemocnicích a úvahy o výsluhách. Žádají schůzku, ministr jejich nabídku přijal. 

Brigádníků je málo, firmy se o ně přetahují. Jaký plat nabízí?

Hospodářství jede na plné obrátky a podle firem by zaměstnalo obratem dalších až 200 tisíc osob. Ihned. Takže je zřejmé, že firmám chybí nejen kmenoví zaměstnanci, ale marně hledají i brigádníky.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT