Pohořelický kapr v tradičním vánočním menu patří ke skutečným rybím delikatesám. A právě zmíněný kapr je hlavním produktem jedné z největších tuzemských rybníkářských firem, Rybníkářství Pohořelice a. s., která pro něj v roce 2007 získala chráněné označení původu od EU. Výchozím plemenem je Pohořelický lysec a spolu s dalšími plemeny kapra (šupinatými i lysými) je chováno v Rybníkářství Pohořelice a zařazeno mezi genové zdroje ČR.
Pohořelický kapr se vyznačuje výbornými růstovými schopnostmi a velmi dobrou zmasilostí. Vyniká svalovinou pevné
konzistence, růžové barvy, s příjemnou rybí vůní. Pro zpracované chlazené a mrazené výrobky z Pohořelického
kapra získalo Rybníkářství Pohořelice a. s. národní značku kvality KLASA.
Pohořelický kapr tvoří téměř 90 procent produkce Rybníkářství Pohořelice a. s. Ostatní produkci tohoto rybníkářství
tvoří býložravé ryby a ryby dravé – štiky, sumci, candáti, ale také násadové ryby (kategorie násad, rychleného a váčkového plůdku) jak kapra, tak i jiných druhu ryb. Samostatným odvětvím produkce živých ryb je také výrobní program okrasných ryb. Přibližně 40 procent produkce ryb exportuje společnost do sousedních států – Rakouska, Polska a Slovenska. Celková roční produkce společnosti se pohybuje kolem 1 200 – 1 300 tun ryb.

Rybníkářství s dlouhou tradicí

Rybníky, ryby a rybníkáři k sobě v Pohořelicích patří už řadu staletí, počátky zdejšího rybníkářství sahají až do 16. století. Rybníkářství Pohořelice a. s., bylo založeno v roce 1992 a následně od roku 1994 se v rámci privatizace ujalo hospodaření na rybnících po bývalém Státním rybářství Pohořelice. V současné době hospodaří na zhruba 1 400 hektarech rybníku, z nichž pronajatých je pouze 67 hektarů. Mezi rybničními velikány, které Rybníkářství Pohořelice a. s., obhospodařuje, jsou rybníky Starý, Vrkoč nebo Novoveský.
Ryby z Rybníkářství Pohořelice mohou zákazníci nakoupit v obchodních řetězcích, jako je například Makro, Tesco, Kaufland, Coop. Kromě toho budou v předvánočním týdnu ryby ze zmíněného rybníkářství prodávat i sezonní stánkoví prodejci, kterým budou podle jejich objednávek každodenně naváženy. Každé prodejní místo, kde se bude prodávat Pohořelický kapr, bude označeno logem firmy a logem Pohořelického kapra. Seznam prodejních míst, která zabezpečí přímo Rybníkářství Pohořelice, naleznete na webových stránkách http://www.rybnikarstvipohorelice.cz/


Ryby a rybí výrobky z produkce Rybníkářství Pohořelice lze také zakoupit v podnikové prodejně v areálu ve Velkém Dvoře u Pohořelic. Všechny zde prodávané ryby firma zpracovává ve vlastní zpracovně ryb Mušov, která splňuje nejpřísnější požadavky hygieny a jakosti. Sortiment nabízených zpracovaných sladkovodních ryb chlazených i mrazených ve firemní prodejně je široký. V předvánoční době bývá největší zájem o kapra – trupy, půlky, filety, porce, hlavy, polévkovou směs a jiné. Zakoupit zde lze i nejrůznější delikatesy. Například marinované a uzené ryby, kapří hranolky, uzené „rautové" porce z kapřích filetů, Pohořelické rybí klobásy a rybí pomazánky.
Kromě kapra koupíte ve firemní prodejně i amura, tolstolobika, lína a dravé ryby – štiku, sumce, candáta a z mimo firemního chovu pstruha. Pohořelický kapr patří na váš slavnostní stůl. Připravit skvělé a zdravé menu z tradiční ryby není vůbec nic složitého, začátečníci či méně zdatní ve vaření si mohou zakoupit již naporcované části ryby, což přípravu pokrmu nemálo usnadní.
My kromě klasického řízku, bez kterého se neobejde většina domácností, doporučujeme i další recepty. Vyzkoušejte třeba kapra po moravsku se zeleninovou směsí a uzeninou nebo ďábelského kapra se žampiony a pikantním kořením