Každý ocet má jinou chuť, a proto se hodí i do jiných receptů.

Lihový ocet

Do nedávna jsme u nás znali pouze tradiční kvasný lihový 8% ocet a používali ho jako univerzál na všechno. Tento je však vynikající především pro konzervaci – nakládání a zavařování. Svým složením a výrobním postupem je jedinečný a v okurkových nálevech nezaměnitelný, ten Bzenecký obsahuje navíc i estragon a karamel, které chuť a vůni nálevu hodně ovlivní. Dejte však pozor při jeho výběru – podívejte se na rádce.

 
Tradiční Bzenecký ocet pro nálev křupavých a chuťově vyladěných okurek. 

Jablečný ocet

Je jedním z těch, které perfektně dochutí vaše saláty, má výraznější, ostrou chuť. Při jeho použití k naložení masa do marinády, bude maso krásně křehké a jemné. Hodí se především v kombinaci s vepřovým masem.

Velice snadno s ním připravíte dresinky - zkombinujte ho s kvalitním olejem, dochuťte bylinkami, solí a pepřem, budou se k němu hodit všechny druhy hořčice, kopr, česnek i med.

Ocet na saláty s bylinkami

Novinkou na trhu je speciální salátový ocet s chutí bylinek. Jde o směs octů s jedinečnou chutí danou vyváženou kombinací bylinek, lihového a vinného octa a hodí se právě k dochucování salátů - vyladěnou zálivku na různé zeleninové i listové saláty máte okamžitě k dispozici.


Ovocné octy mohou změnit jednoduchý zeleninový salát na gurmánskou lahůdku.

Bílý a červený vinný ocet

Oba dva vinné octy mají svou specifickou chuť, která se výborně hodí především ke studené kuchyni. Neobejde se bez nich téměř žádný salát, používejte je v kombinaci s olejem do zálivek, při nakládání masa, dochucení omáček i polévek, k výrobě domácí majonézy.

Ocet z bílého vína se bude výborně hodit k rybám a mořským plodům, doladí především středomořské recepty. Červený ocet je vhodný téměř do všech pokrmů, kam ocet patří - podívejte se na vhodné tipy.

 
Vinné octy používejte ke studené kuchyni.

Balzamikový ocet

Má jemnější chuť než jiné druhy octa, lehce nasládlou. Výborně se hodí k finálnímu dochucování přímo na talíři. Můžete jím zakápnout připravené ovoce, výborně ladí s různými druhy sýrů. Několika kapkami dochutíte pravé italské rizoto, výborně doladí tradiční italské caprese, zajímavě změní chuť čerstvých jahod.

Specialitou z tohoto octa je balzamico crema (glazé). Hustá krémová poleva má silnou vůni, jemnou sladkokyselou chuť a v kuchyni najde široké využití ve sladkých i slaných pokrmech. Často slouží k dozdobení, na ovocné saláty, dezerty a zmrzliny. Skvěle ladí se všemi druhy sýrů.

 
Hustá krémová poleva kombinuje vyváženou, ale silnou vůni a chuť hroznového moštu s jemnou sladkokyselou příchutí Balsamico octu.

Inspirujte se spoustou receptů od oceňovaných českých food bloggerek v magazínu www.milujemeocet.cz.