Před pořízením postele si promyslete, zda postel bude určena pro příležitostné přespávání, nebo pro každodenní užití. Pro návštěvy si vystačíte s praktickou rozkládací pohovkou. Lůžko pro každodenní spánek by mělo být od renovovaného výrobce a měli byste si ho vyzkoušet. Volte raději koupi přímo od výrobce, nebo ve specializované prodejně nábytku.

„Kvalifikovaná obsluha poradí s typem postele, rozměry, ale i příslušenstvím jako je rošt, matrace či topper. Výrobce postelí navíc může na rozdíl od pouhých prodejců vyrobit postel na míru, nebo sériový kus individuálně upravit,“ říká Alena Jindráková ze společnosti Blanář nábytek, která se v Česku specializuje na výrobu postelí.

Dopřejte si prostor

Rozměry lůžka by měly vždy kopírovat tělesné rozměry člověka v poloze na zádech, tedy šířky ramen a výšky postavy. K ní je nutné připočíst 25 cm tzv. patní prostor. V obchodech se setkáte s nejběžnějšími rozměry jednolůžka s mírami 90x200 cm, ale ani prodloužené délky nejsou výjimkou. Zvolíte-li výše umístěnou spací plochu (cca 60 cm), bude se vám bezproblémově vstávat, a postel bude mít i dobré odvětrávání.

Zdroj: Asset Media

Variabilní rošty

Hlavní funkcí roštu je rovnoměrné rozložení váhy, odvětrávání a podpora správné ergonomie těla. Hlídejte si hlavně počet lamel a pamatujte na pravidlo, že čím více, tím lépe. „Při klasické délce matrace dva metry je optimálních 28 lamel o minimální tloušťce 8 mm. V bederní oblasti může být počet lamel i dvojnásobný, a snáz tak odolá ráznějšímu dosedu na lůžko,“ radí Alena Jindráková. Na škodu nejsou i speciální vylepšení jako je ramenní kolébka nebo elektrické polohování.

Zdroj: Asset Media

Nedělte se o matraci

Pokud nechcete cítit během spánku každý pohyb partnera, dopřejte si oddělené matrace. Zde se zaměřte zejména na její složení, tvrdost a nosnost. „Příliš tvrdá matrace způsobuje otlačení páteře, na příliš měkké se při spánku neuvolníte a jste v podvědomém napětí. Osa páteře by měla být při poloze na boku rovná a na zádech ve svém přirozeně zakřiveném tvaru,“ zpřesňuje Alena Jindráková z Blanář nábytek. Přidáte-li vrchní podložku tzv. topper, sjednotíte spací plochu dvou samostatných matrací a vytěžíte maximum pohodlí.

Zdroj: Asset Media

‚,Rolls Royce“ mezi postelemi

Novým trendem a alternativou ke klasickým postelím jsou tzv. box-springy, které poskytnou nejvyšší komfort odpočinku, na který jste zvyklí z vícehvězdičkových hotelů. Tajemství spočívá ve dvou vrstvách matrací. Ta spodní s bonellovým jádrem plně zastupuje funkci roštu. Dalším nesporným kladem box-springu je široká škála potahových látek a rozmanitost zpracování čalounění, které z něj dělají originální designový solitér.

Zdroj: Asset Media