Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Připravte si chlebíčky podle Markéty Hrubešové

Český Metropol je symbolem rodinných oslav a přátelských setkání, ke kterým patří drobné občerstvení, jako jsou chlebíčky. A jelikož se blíží Velikonoce, kdy se často vzájemně navštěvujeme s blízkými či kamarády, připravili jsme pro vás ve spolupráci s českou herečkou, a také známou kuchařkou Markétou Hrubešovou sérii receptů na jarní chlebíčky, které si vychutnáte nejlépe právě ve spojením s tímto hořkosladkým aperitivem. Rychlé a hlavně velmi chutné pohoštění pro čekanou i nečekanou návštěvu zaručeno!

7.4.2017
SDÍLEJ:

Foto: archiv

Chlebíček s nivou

Co budete potřebovat na cca 5 chlebíčků?

50 g nivy, 2 lžíce másla, 1 lžíce zakysané smetany, hrst ořechů (vlašské, lískové nebo para ořechy), hrst červeného hroznového vína, špetku cukru, trochu soli

Jak na to?

1. Hrozny rozpulte a zbavte peciček.

2. Dejte je do pánve spolu s cukrem, solí a lžící vody. Na mírném plameni nechte vodu odpařit a ovoce lehce zkaramelizovat. Odstavte a nechte zchladnout.

3. Na jiné pánvi opečte nasucho ořechy, dejte si však pozor na teplotu, aby Vám nezhořkly. Nechte zchladnout.

4. V misce utřete do hladké pěny nivu s máslem a zakysanou smetanou.

5. Pečivo potřete směsí a na závěr dozdobte karamelizovaným vínem a ořechy.

Tip Markéty:

Pokud chcete připravit lehčí verzi chlebíčku, použijte místo másla tvaroh a vše namažte na celozrnné pečivo. Recept můžete připravit také ve variantě s hruškou, kdy místo hroznů nakrájíte pevné hrušky zbavené jadřinců.

Chlebíček s hráškovou pěnou

Co budete potřebovat na cca 5 chlebíčků?

100 g mraženého zeleného hrášku, 1 mozzarellu, 2 lžíce žervé, špetku cukru, špetku soli, citrónovou šťávu, lístky bazalky na ozdobu

Jak na to?

1. Hrášek dejte do vroucí osolené vody a vařte asi 2 min.

2. Sceďte (trochu vývaru si uschovejte) a propláchněte ledovou vodou.

3. Do vyšší nádoby dejte hrášek, žervé, špetku cukru a vymixujte tyčovým mixérem. Pokud je třeba, směs povolte zchladlým vývarem.

4. Ochuťte citrónovou šťávou a eventuálně troškou soli.

5. Mozarellu nakrájejte na plátky.

6. Pečivo potřete směsí, na každý chlebíček položte plátek mozzarelly a ozdobte lístkem bazalky.

Tip Markéty:

Chlebíček můžete ozdobit také slaninovým chipsem nebo kostičkami šunky od kosti. Kromě klasické veky můžete mazat například na krajíčky dobrého venkovského chleba nebo bezlepkový chléb.

Více receptů spolu s tipy na drinky z Metropolu najdete na www.mujmetropol.cz.

Soutěžte o Metropol

Máte i vy recept na svůj tradiční chlebíček? Zapojte se do velké jarní soutěže o ten nejlepší a vyhrajte balíček s Metropolem pro skvělý přípitek! Stačí sepsat rodinný recept, připojit své jméno, adresu a kontakt a do 9. dubna vše zaslat na chlebicek@adison.cz.

Autor: Komerční sdělení

7.4.2017
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – středa 13. prosince 2017

Videosouhrn SPECIÁL: Česko zpívalo koledy. Podívejte se

Salma Hayek
1 6

Chtěl sex i lesbické scény, ozvala se Salma Hayek, další oběť Weinsteina

Jídla v odpadcích ubude. Řetězce povinně pošlou neprodejné potraviny na charitu

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ Ze 785 kilogramů potravin průměrného Čecha skončí ročně v odpadu až 200 kilo. Staří vyhazují méně jídla než mládež.

Praha slaví stříbrnou svatbu s UNESCO

/INFOGRAFIKA/ Před 25 lety se dostalo Praze mezinárodního uznání zápisem na Seznam světového dědictví UNESCO. Zařadila se tak například po bok kambodžského chrámového komplexu Angkor Vat, peruánského Machu Picchu, historického centra Říma nebo Yellow-stonského parku. Praha se spolu s historickým jádrem měst Telč a Český Krumlov stala první českou lokalitou zapsanou na tomto prestižním seznamu.

DOTYK.CZ

Bad Boy světové reklamy se vrátil. Oliviero Toscani je zpátky v Benettonu

Slavný tvůrce kontroverzních světových kampaní z 80. a 90. let se vrátil zpátky do firmy, která ho proslavila. Oliviero Toscani začíná opět vytvářet reklamní kampaně firmy United Colors of Benetton. A hned první kampaň jakoby připomínala nedávnou českou kauzu.

Kam zajít na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT