Realitka – ano či ne?
Jako první je dobré reálně zhodnotit své právní a realitní dovednosti. Prodej nemovitosti není vůbec jednoduchou záležitostí. V případě prodeje, ve kterém nefiguruje realitní kancelář, může udělat řadu chyb i zkušený prodávající. Nemusí jít pouze o chybu z nepozornosti, ale třeba o jednání s méně férovou stranou, kdy třeba kupující smlouvu s ověřenými podpisy odnese na katastr před dokončením obchodu a už se můžete ocitnout v komplikované situaci.

Výhodou kvalitní realitní kanceláře je právní servis, který neplatíte odděleně. Dále jsou v ceně provize nabízeny služby jako úschova financí, soudní znalec atd., které kromě zásahu do vašeho rozpočtu by vás připravily i o váš čas.

Příprava
Po uzavření volby mezi prodejem svépomocí nebo s využitím služeb odborníků, následuje příprava nemovitosti. Podstatné je mít vše v bezchybném stavu a nedat zájemcům možnost negativních poznatků k prodávanému bytu nebo domu. Proto před pořízením prodejních fotografií je vhodné řádně uklidit a zachytit všechny originální a výjimečné detaily. Je třeba, aby na první pohled prostor působil prostorně a barevně. Fotit interiér je vždy vhodné z nevzdálenějšího rohu nebo místa pro zajištění dojmu prostornosti. Rozsvícením všech dostupných světel zase docílíte prosvětlení bytu. Nejen tyto poznatky jsou základem pro tzv. homestaging a nejedna kancelář v tomto směru školí své pracovníky.

Inzerce
Pokud již máme stanovenu cenu bytu nebo nemovitosti, můžeme přejít k inzerci nabídky. Pro Českou republiku jsou v této oblasti stěžejní určité realitní servery. Opět se ovšem setkáme s nutností investice. Klíčové servery si totiž určitou míru své nepostradatelnosti uvědomují. Realitní kancelář inzerci za vás samozřejmě převezme. Co byste měli mít na paměti v otázce množství spolupracujících partnerů a míst k inzerci, je, že šanci na lepší a rychlejší prodej nezvýšíte s vyšším počtem inzercí. Naopak u zájemců může vyvolat dojem neprodejného vzorku. Proto inzerce naplánujte s rozvahou nebo se obraťte na profesionální zastoupení.

Exkluzivní spolupráce s jednou realitní kanceláří může mít velké výhody, už jen z toho důvodu, že takový partner se více zaměří na prodej vaší nemovitosti a využije pro něj veškeré své možnosti.

Prohlídky
První zájemci na prohlídkách mohou odhalit standardní i neobvyklé otázky. Zde opět hraje roli určitá příprava a získané zkušenosti. Běžné je, že zájemci o koupi se snaží majitele nachytat “na švestkách“ a jsou i případy, kdy se dostaví i se svým právním zástupcem. Tuto skutečnost je dobré nepodcenit a být nachystán taktéž. Zástupce realitní kanceláře vám dokonce může šetřit čas a absolvovat prohlídky za vás, pokud nemovitost neobýváte.

Prodej
V tento moment přichází na řadu právník a jeho vyhotovení kupní smlouvy. Zde nejsou doporučovány běžně dostupné vzory smluv. Tyto univerzální formuláře nepostihují veškeré možné situace, a proto vás jejich využití může dostat do problematické situace.

Proces prodeje nemovitosti tedy není v žádném případě jednoduchý. Přes určité náklady na provizi realitní kanceláře je tedy doporučováno šetřit svým časem, energií a nechat všechny starosti a povinnosti na někom v daném oboru zkušeném.