Pokud trpíte častým pálením žáhy, pocitem kyselosti nebo záněty horních cest dýchacích, může být refluxní onemocnění jícnu pravděpodobnou příčinou.

Jak reflux vzniká

Při refluxní chorobě neplní správně svoji funkci jícnové svěrače. Obsah žaludku se přes oslabený dolní jícnový svěrač dostává zpět do jícnu a nad úroveň horního svěrače. Pepsin, kyselina chlorovodíková a další žaludeční obsah poškozují nejen sliznici jícnu, ale i citlivé sliznice hltanu, hrtanu, nosu a nosních dutin, úst a plic.

Zdroj: Notia

Projevy refluxního onemocnění mohou být velmi široké a obvykle jsou kombinované: potíže s hlasivkami nebo chrapot, odkašlávání, nadměrné zahlenění, obtížné polykání, potíže s dechem, pocit cizího tělesa v krku, namáhavý kašel a zejména pálení žáhy, bolest na hrudi, zápach z úst a kyselost v krku.

Samy o sobě nepříjemné projevy refluxu předcházejí vážnějším problémům v oblastech poškozené sliznice jícnu i mimo jícen, zejména zánětů a karcinomů. Refluxní onemocnění jícnu tak může být příčinou zvýšené kazivosti zubů a zánětu dásní, laryngitidy, zánětů středouší, poruch spánku i astmatu.

Zdroj: Notia

Příčiny a diagnostika

Se symptomy refluxního onemocnění jícnu se setká v životě asi každý a příčinou může být určitá strava, alkohol a stres. Problémem jsou chronické potíže. Pokud přetrvávají, vyhledejte vyšetření odborného lékaře. Diagnostika se provádí různými způsoby od vyšetření slin a kyselosti v ústech až po gastroskopii.

Léčba

Léčba je založena na dodržování režimových a dietních zásad, které spočívají v zákazu kouření, redukci hmotnosti, vyloučení určitých potravin a nápojů.

Přírodním prostředkem, který přináší pacientům s refluxním onemocněním úlevu, je masticha. Tato pryskyřice řečíku lentišku je tradičním přírodním receptem na pálení žáhy, zažívací potíže a zápach z úst. Původní žvýkání surových mastichových krystalů nahrazuje pohodlné užívání mastichového prášku v kapslích, který účinné látky dopraví přímo do zažívacího systému. Na výběr jsou Masticlife kapsle s čistým mastichovým práškem nebo doplněné o prebiotikum. Uživatelé tohoto potravinového doplňku potvrzují tlumení nepříjemných důsledků nesprávné funkce jícnových svěračů.

Zdroj: Notia

Při léčbě jsou dále používány medikamenty antacida, prokinetika a inhibitory protonové pumpy a při vyčerpání všech konzervativních možností připadá v úvahu i chirurgický zákrok.