Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Revoluce v mytí nádobí je zase o krok blíže

Mytí kuchyňského nádobí, jako jsou plechy, pánve, hrnce, a to zejména ty, kde je špína napálená, všichni známe. A všichni při něm svorně nadáváme a přejeme si, aby to pokud možno udělal někdo za nás.

7.10.2016
SDÍLEJ:

Foto: Multi CZ s.r.o.

Nezachrání nás ani klasické myčky a ani zázračné reklamy na různé mycí prostředky, které doslova říkají, že stačí jedna kapka a špína je pryč. Tak to bohužel nefunguje, a tak se stále trápíme s drátěnkami a hrubou silou a drhneme a drhneme. S podobnými problémy se setkávají všichni, kdo se v kuchyni pohybují, ať to jsou domácnosti anebo profesionální kuchyně v restauracích, hotelech nebo jídelnách. A právě v těchto profesionálních kuchyních přišli na to, jak s podobnými problémy jednou provždy zatočit.

V českých a slovenských profesionálních kuchyních se totiž čím dál více rozšiřuje nový trend v mytí provozního nádobí – je jím nahrazení tradičních myček na nádobí myčkami granulovými, pracujícími na principu mytí směsí malého množství vody s velkým množstvím plastových granulí. Trend, který v České republice a na Slovensku před zhruba 15 lety odstartovala pardubická společnost Multi CZ, zabývající se projekcí a vybavením gastronomických provozů.

Základní motivací, která stála za myšlenkou nahradit konvenční mytí tím granulovým, byla snaha vytvořit z té nejméně oblíbené a rovněž nejvíce nákladné činnosti něco, co by učinilo z mytí nádobí mnohem příjemnější činnost jak pro personál, tak pro provozovatele kuchyní. Mytí provozního nádobí, tedy plechů, gastronádob apod. totiž není jednoduché, nečistoty jsou většinou na povrchu silně připálené a byť speciální, ale stále tradiční myčky nádobí, myjící pouze pomocí vody s chemií, nejsou schopné takto znečištěné nádobí, bez zdlouhavého manuálního předmytí ve dřezu, umýt. Jak na to? V případě personálu trpí nejvíce ruce. Mít několik hodin denně ruce ponořené v agresivním roztoku vody a chemie a mechanicky drhnout připálené zbytky jídla drátěnkou není nic příjemného. Z hlediska efektivity provozu jde zase o činnost, při které dochází k extrémní spotřebě vody, chemie a času. Z toho důvodu byly vymyšleny granulové myčky nádobí, které toto všechno nahrazují mechanickým působením plastových granulí, vystřelovaných proti znečištěnému povrchu pod vysokým tlakem, doplněných malým množstvím vody a minimálním množstvím chemie.

Výsledky jsou ohromující. Co trvalo tradičním způsobem několik hodin denně a ještě s diskutabilními výsledky, trvá dnes zlomek této doby a nádobí je vždy perfektně umyté. Dokážete si představit, že je možné mít za 3 minuty vše umyté? Bez jakékoliv námahy? Personál oceňuje, že nádobí vůbec nemusí předmývat a stačí jej pouze vložit do myčky, provozovatelé kuchyní jsou zase nadšení tím, že spotřebují zlomek vody a drahé chemie. A všichni jsou raději, pokud mohou skončit s touto prací o několik hodin dříve. Ing. Jan Vaško, MBA, ředitel společnosti Multi CZ, k tomu dodává: „Zpočátku bylo zákazníky obtížné přesvědčit o výhodách granulové mycí technologie oproti té konvenční, a to zejména kvůli vyšší počáteční investici do pořízení takové myčky, nicméně zákazníci si teď již uvědomují, že se jim investice do této myčky vrátí díky významně nižším nákladům na její provoz v období zhruba 6 měsíců až 2 let, v závislosti na náročnosti provozu, a jako bonus jim nadále po celou dobu životnosti myčky zůstávají výhody v podobě krátkých umývacích časů a vysoké efektivity mytí. Tyto myčky jsou dnes již velmi dobře zavedené v nemocničních kuchyních, školních a závodních jídelnách, kde si zákazníci po velmi pozitivních zkušenostech objednávají již druhé generace granulových myček, velký prostor ale existuje v případě kuchyní ve velkých hotelových řetězcích. V západních státech EU tyto hotely již na granulovou mycí technologii ve velké míře přešly, v ČR tento trend postupně očekáváme v příštích letech."

Jak to tak většinou bývá, při profesionálním užití často vzniknou vynálezy, které se postupně přesunou i k soukromým uživatelům, ať se už se to týká dopravy, stavebnictví anebo vaření. Doufejme, že se tak jednou dočkáme toho, že i do domácností bude možné pořídit takovou myčku, která udělá již zmíněnou nepříjemnou práci za nás.

Autor: Komerční sdělení

7.10.2016
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman (vlevo) a Jiří Drahoš. Kdo usedne na Pražském hradě?
51 11

Zeman si na debaty věří. Drahoš musí ukázat emoce, míní experti

Martin Kratochvíl.
16

Týdenní zkrat: Sedm dní pro Babiše

Tragická nehoda v Turecku. Autobus s rodinami narazil do stromu, 11 mrtvých

Při havárii autobusu v Turecku zemřelo 11 lidí a 46 se zranilo. Většina z cestujících byli rodiny s dětmi, které mířily na lyže do hor. Autobus sjel ze silnice a narazil do stromu. Příčina neštěstí se vyšetřuje.

Tomáš Sedláček: Volit Babiše? To je chování ovce se stockholmským syndromem

/ROZHOVOR/ Ekonom Tomáš Sedláček je mužem mnoha zájmů, debatér, esejista, optimista a srdcař. Momentálně se vedle svého oboru hodně věnuje teologii a logice. Vtipně podotýká, že slavní mistři logiky nekončili úplně dobře, protože jejich mozky tu zátěž nevydržely, ale "u nás, kde zároveň platí, že jedna je i není jedna, by se museli zbláznit asi za hodinu". 

AKTUALIZUJEME

VIDEO: Mladý řidič nepřežil na Karvinsku srážku s autobusem

K tragické nehodě autobusu a osobního automobilu došlo v pátek večer v Havířově-Šumbarku. Na místě zůstal jeden mrtvý.

Nejprodávanější auta roku 2017. První místo není překvapivé, jak dopadla Škoda?

Se začátkem nového roku se objevují i nejrůznější statistiky a průzkumy, které hodnotí rok minulý - a to rovněž v automobilovém průmyslu. Velice zajímavý je pak pohled na celosvětový žebříček aut, kterých se prodalo vůbec nejvíce. V první třicítce vozů se drží i jedna škodovka, zatímco na prvním místě kdovíjaké překvapení nečekejte.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>