Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Revoluce v mytí nádobí je zase o krok blíže

Mytí kuchyňského nádobí, jako jsou plechy, pánve, hrnce, a to zejména ty, kde je špína napálená, všichni známe. A všichni při něm svorně nadáváme a přejeme si, aby to pokud možno udělal někdo za nás.

7.10.2016
SDÍLEJ:

Foto: Multi CZ s.r.o.

Nezachrání nás ani klasické myčky a ani zázračné reklamy na různé mycí prostředky, které doslova říkají, že stačí jedna kapka a špína je pryč. Tak to bohužel nefunguje, a tak se stále trápíme s drátěnkami a hrubou silou a drhneme a drhneme. S podobnými problémy se setkávají všichni, kdo se v kuchyni pohybují, ať to jsou domácnosti anebo profesionální kuchyně v restauracích, hotelech nebo jídelnách. A právě v těchto profesionálních kuchyních přišli na to, jak s podobnými problémy jednou provždy zatočit.

V českých a slovenských profesionálních kuchyních se totiž čím dál více rozšiřuje nový trend v mytí provozního nádobí – je jím nahrazení tradičních myček na nádobí myčkami granulovými, pracujícími na principu mytí směsí malého množství vody s velkým množstvím plastových granulí. Trend, který v České republice a na Slovensku před zhruba 15 lety odstartovala pardubická společnost Multi CZ, zabývající se projekcí a vybavením gastronomických provozů.

Základní motivací, která stála za myšlenkou nahradit konvenční mytí tím granulovým, byla snaha vytvořit z té nejméně oblíbené a rovněž nejvíce nákladné činnosti něco, co by učinilo z mytí nádobí mnohem příjemnější činnost jak pro personál, tak pro provozovatele kuchyní. Mytí provozního nádobí, tedy plechů, gastronádob apod. totiž není jednoduché, nečistoty jsou většinou na povrchu silně připálené a byť speciální, ale stále tradiční myčky nádobí, myjící pouze pomocí vody s chemií, nejsou schopné takto znečištěné nádobí, bez zdlouhavého manuálního předmytí ve dřezu, umýt. Jak na to? V případě personálu trpí nejvíce ruce. Mít několik hodin denně ruce ponořené v agresivním roztoku vody a chemie a mechanicky drhnout připálené zbytky jídla drátěnkou není nic příjemného. Z hlediska efektivity provozu jde zase o činnost, při které dochází k extrémní spotřebě vody, chemie a času. Z toho důvodu byly vymyšleny granulové myčky nádobí, které toto všechno nahrazují mechanickým působením plastových granulí, vystřelovaných proti znečištěnému povrchu pod vysokým tlakem, doplněných malým množstvím vody a minimálním množstvím chemie.

Výsledky jsou ohromující. Co trvalo tradičním způsobem několik hodin denně a ještě s diskutabilními výsledky, trvá dnes zlomek této doby a nádobí je vždy perfektně umyté. Dokážete si představit, že je možné mít za 3 minuty vše umyté? Bez jakékoliv námahy? Personál oceňuje, že nádobí vůbec nemusí předmývat a stačí jej pouze vložit do myčky, provozovatelé kuchyní jsou zase nadšení tím, že spotřebují zlomek vody a drahé chemie. A všichni jsou raději, pokud mohou skončit s touto prací o několik hodin dříve. Ing. Jan Vaško, MBA, ředitel společnosti Multi CZ, k tomu dodává: „Zpočátku bylo zákazníky obtížné přesvědčit o výhodách granulové mycí technologie oproti té konvenční, a to zejména kvůli vyšší počáteční investici do pořízení takové myčky, nicméně zákazníci si teď již uvědomují, že se jim investice do této myčky vrátí díky významně nižším nákladům na její provoz v období zhruba 6 měsíců až 2 let, v závislosti na náročnosti provozu, a jako bonus jim nadále po celou dobu životnosti myčky zůstávají výhody v podobě krátkých umývacích časů a vysoké efektivity mytí. Tyto myčky jsou dnes již velmi dobře zavedené v nemocničních kuchyních, školních a závodních jídelnách, kde si zákazníci po velmi pozitivních zkušenostech objednávají již druhé generace granulových myček, velký prostor ale existuje v případě kuchyní ve velkých hotelových řetězcích. V západních státech EU tyto hotely již na granulovou mycí technologii ve velké míře přešly, v ČR tento trend postupně očekáváme v příštích letech."

Jak to tak většinou bývá, při profesionálním užití často vzniknou vynálezy, které se postupně přesunou i k soukromým uživatelům, ať se už se to týká dopravy, stavebnictví anebo vaření. Doufejme, že se tak jednou dočkáme toho, že i do domácností bude možné pořídit takovou myčku, která udělá již zmíněnou nepříjemnou práci za nás.

Autor: Komerční sdělení

7.10.2016
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Zdravotnictví - Sociální pracovník 22 000 Kč

Jsme domov se zvláštním režimem pro seniory s různými typy stařeckých demencí. Hledáme zaměstnance na pozici sociálního pracovníka. Směny: 8 hodinové pouze denní.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 30 000 Kč

Svářeči SVÁŘEČ CO2 180 KČ / HOD. ČISTÉHO - PRAHA - HORNÍ POČERNICE ( ubytování zajištěno). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 38000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: PŘIJMEME SVÁŘEČE PRO VÝZNAMNÝ PODNIK V PRAZE 20 ( Horní Počernice), NÁSTUP IHNED, MOŽNOST UBYTOVÁNÍ, Od 170,-/hod. čistého, , NÁPLŇ PRÁCE: , SVAŘOVÁNÍ OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ METODOU Co2, , , POŽADUJEME:, - PRAXI V OBORU, - ORIENTACI VE VÝKRESOVÉ DOKUMENTACI, - PRŮKAZ SVÁŘEČE EN 135 , - SPOLEHLIVOST, , NABÍZÍME, - SMLOUVU NA HPP, ČI NA ŽL, - MOŽNOST UBYTOVÁNÍ , - MOŽNOST ZÁLOH, - MOŽNOST PŘESČASŮ, , PLAT:, Na HPP 180,-/hod. čistého, Na ŽL od 220,-/hod. čistého, , V případě zájmu volejte či pište na tel: 777 743 051 nebo zasílejte své životopisy na email : plzen@markmont.eu a nebo nás kontaktujte osobně na adrese: Markmont s.r.o. – Poděbradova 2842/1, Plzeň – Avalon Business centrum. Pracoviště: Markmont s.r.o. - plzeň, Poděbradova, č.p. 2842, 301 00 Plzeň 1. Informace: Nikola Paldusová, +420 777 743 051.

Gastronomie - Kuchař restaurant Pětistovka 30 000 Kč

Kuchař/ka Kuchař/ka 500 restaurant - na hlavní pracovní poměr hledáme kuchaře-kuchařku do naší restaurace přímo na metru Hradčanská. Český majitel, férové jednání samozřejmostí. Krátký/dlouhý týden 9.00-23.00hod., možné služby navíc s výplatou ihned. Plat 30.000 Kč.

Gastronomie - Kuchař - grilař 33 000 Kč

Plzeňská restaurace v Praze 4 přijme kuchaře - grilaře, krátký/dlouhý týden. Nástupní plat 33.000 Kč + tips.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vteřiny dne 23. dubna 2018
1

Koalice na spadnutí, třetí královský potomek a chaos v Arménii: Vteřiny dne

Ukládání ostatků kardinála Josefa Berana.
43

Kardinálu Beranovi se splnilo poslední přání. Jeho ostatky spočinuly v chrámu

Sedm cizinců na jednoho číšníka a bitva o Cheb: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 23. dubna 2018.

Policisté zadrželi polonahého střelce z kavárny v Nashvillu

Po devětadvacetiletém Travisu Reinkingovi pátrala policie amerického státu Tennessee už od nedělního rána, kdy muž zastřelil v podniku Waffle House a před ním čtyři lidi.

ČSSD chce rezignaci odsouzeného člena vlády. Už jsem na to alergický, řekl Babiš

Před vyjednáváním o vládě se zástupci ANO a ČSSD nadále neshodnou na tom, zda by měl člen kabinetu povinnost rezignovat, pokud bude prvoinstančně odsouzen. Sociální demokraté na tom trvají, trestně stíhaný předseda ANO a premiér v demisi Andrej Babiš to odmítá. 

Policisté dopadli na letišti cizince, kteří ztloukli číšníka v centru Prahy

/VIDEO/ Výzva policistů k pomoci při pátrání po skupině cizinců, kteří v sobotu brutálně zbili číšníka v centru metropole, přinesla své ovoce. Mužů, kteří odpovídali zveřejněným záběrům, si v podvečer všiml cestující v odbavovací hale Letiště Václava Havla. Informovala o tom Česká televize. Právě tam si pro ně podle informací České televize kriminalisté přijeli. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT