Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ryba na talíři stokrát jinak: Vyzkoušet můžete i kompletní rybí menu.

Ryby se u nás dříve jedly na nejrůznější způsoby. Ve městech i na vesnicích, doma i v hospodách, každý den i o svátcích, ke snídani, obědu i večeři, jedli je chudí i bohatí. Naše znalosti rybích pokrmů jsou ale mlhavé, proto ryby jíme mnohem méně.

2.10.2017
SDÍLEJ:

Foto: MZe s.p.o.

Můžeme to ale změnit! Je třeba jen trochu více vědět o vlastnostech rybího masa, o jeho přípravě a můžeme si najednou užívat sladkovodní rybu na talíři na bezpočet různých způsobů. Vyzkoušejte nejrůznější hlavní jídla, ale i předkrmy-rybí pomazánky, polévky a saláty. Na vašem talíři může být ryba stokrát jinak!

Předkrmy

Předkrmy z ryb se hodí nejen jako drobné pohoštění při posezení s přáteli, ale i jako malá svačina nebo lehká večeře. Z konzervovaných, ale i vařených, pečených, uzených nebo smažených ryb zhotovíte výtečnou pomazánku. Použít můžete i rybí jikry nebo mlíčí. K dochucení se hodí cibule, česnek, citronová šťáva, hořčice a různé druhy koření, vynikající je také měkký smetanový nebo zrající sýr. Výběr druhu ryby i ingrediencí je zcela na vaší kreativitě, svůj výsledek podávejte namazaný na chlebu, topince, jednohubce nebo toustu.

Rybí polévka

Svou typickou rybí polévku má snad každý národ. I my u nás v Česku takovou máme, klasickou polévku z kapra. Objevuje se na našem jídelním stole obvykle ale jen jednou za rok, na Vánoce. A to je škoda! Různými rybími polévkami si totiž můžete obohatit váš jídelníček, navíc velmi zdravým způsobem. Rybí polévka může být vydatná a nahradit hlavní jídlo, jako třeba maďarské halászlé, nebo i lehká, pikantní a aromatická.

Hlavní jídla

Sladkovodní ryba je oblíbená především jako hlavní jídlo. Její příprava je rychlá a snadná a lehce přijímá chutě a vůně různých bylin a koření. Před přípravou maso nasolte a nechte alespoň 30 minut odležet, aby ze sebe vyloučilo přebytečnou vodu a zpevnilo se. K rybímu masu se hodí sýry, ovoce, zelenina. Nejzdravějším způsobem zpracování ryb je vaření, především na páře, a dušení. O způsobech úprav sladkovodních ryb jsme psali v minulém článku. Nejlepší recepty najdete na stránkách projektu Ryba na talíř.

Saláty s rybím masem

Při přípravě nejrůznějších salátů využijete často marinované ryby, v oleji nebo kyselých nálevech. Čerstvé saláty nekrájejte, ale pouze trhejte na malé kousky a nedávejte je do kovových misek, aby se tím neničily cenné vitamíny a stopové prvky. Z dalších surovin využijte určitě celou škálu ovoce nebo zeleniny, marinované ve sladkokyselém nálevu, ale i čerstvé nebo orestované na oleji. K dochucení salátů použijte oblíbené zálivky, nejlépe kombinaci panenského olivového oleje, kvalitního octa nebo citrónové šťávy s cukrem a solí.  Pokud byste dávali do salátu majonézu a ryby naložené v kyselém nálevu, vždy je před použitím nechejte řádně vykapat a případně nálev i vymačkejte, aby nasáklý do rybího masa majonézu příliš nezředil, a tím esteticky neznehodnotil vaše snažení.

V dobře připraveném salátu by se měly snoubit nejen chutě, ale i barvy. Proto volte různě barevné kombinace. Saláty nechte vždy na chladném místě odležet, aby se všechny suroviny sladily do harmonického celku.

Příští týden poradíme, jak sladkovodní ryby marinovat, tím je zbavit kostí a dát jim naše oblíbené chutě!

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem Ryba na talíř, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací se můžete dozvědět v sérii článků o sladkovodních rybách v naší kuchyni, které jsme pro vás připravili.

Autor: Komerční sdělení

2.10.2017
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 12 500 Kč

Montážní dělníci výrobků a zařízení Montážní děníci výrobků a zařízení. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce: Plzeňský kraj, Zaměstnanecké výhody: ubytování, doprava.. Pracoviště: Simply distribution s.r.o., plzeňský kraj, . Informace: Oksana Sokivka, +420 777 010 298.

Doprava a logistika - Přijmeme řidiče sk. CE 25 000 Kč

Řidič sk. CE Přijmeme řidiče nákladních aut. sk CE pro převoz stavebních strojů po celé ČR, denní příjezd na provozovnu v Bohumíně. Plat 25.000 Kč dle odpr. hodin. Proplacení přesčasových hodin, příplatky za svátky a víkendy.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 80 Kč

Uklízeči ve stravovacích zařízeních, potravinářských a farmaceutických výrobních prostorech Uklízeč v restauraci - pomocná síla. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 80 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Do restaurace Tacl v Holešově přijmeme ke spolupráci pomocnou sílu - uklízečku na výpomoc. Jedná se o dva víkendy v měsíci, po domluvě i další dny. , , Pro více informací volejte pan Cingroš 773 609 997 nebo pište na email sefkuchar@taclrestaurant.cz. Pracoviště: Tacl restaurant, Palackého, č.p. 518, 769 01 Holešov. Informace: Pavel Cingroš, +420 773 609 997.

Služby - Pracovnice úklidových služeb 100 Kč

Úklid 100Kč Hledáme pracovnice úklidových služeb na objekty po Brně a jeho okolí. Pracovní doba je dle domluvy. Dopolední od 6-14hod., odpolední od 14-20hod. Mzda 100 Kč/hodinu. Vhodné pro ID/OZP. Možnost vyplácení záloh. Možno pracovat na HPP zkrácený/plný úvazek, DPP.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čínští studenti objevili Česko
7

FOTOGALERIE: Čínští studenti objevili Česko

Kateřina Perknerová.
7

Komentář Kateřiny Perknerové: Tah studenty a Fülem

Až na vrcholky hor se 165 kily na zádech a neckyáda na suchu: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 18. až 19. srpna 2018.

Zpráva o extremismu má zpoždění. Důvodem může být SPD

V době vrcholícího jednání o budoucí vládě a vnitrostranického referenda ČSSD vzbudila rozruch informace serveru Aktuálně.cz o posunutí termínu vydání pravidelné zprávy o projevech extremismu v ČR. 

Svačiny od rodičů. V pořádku nebo ne? ptají se stále oblíbenější lesní školky

O lesní školky je na jižní Moravě zájem. S úřady teď řeší, zda je jídlo z domu povolené, nebo ne.

Duel Deníku: Stát mění pravidla pro prodej léků. Bude jich nedostatek?

Na otázku Deníku, zda bude nedostatek léků, odpovídali prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT