Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ryba na talíři stokrát jinak: Vyzkoušet můžete i kompletní rybí menu.

Ryby se u nás dříve jedly na nejrůznější způsoby. Ve městech i na vesnicích, doma i v hospodách, každý den i o svátcích, ke snídani, obědu i večeři, jedli je chudí i bohatí. Naše znalosti rybích pokrmů jsou ale mlhavé, proto ryby jíme mnohem méně.

2.10.2017
SDÍLEJ:

Foto: MZe s.p.o.

Můžeme to ale změnit! Je třeba jen trochu více vědět o vlastnostech rybího masa, o jeho přípravě a můžeme si najednou užívat sladkovodní rybu na talíři na bezpočet různých způsobů. Vyzkoušejte nejrůznější hlavní jídla, ale i předkrmy-rybí pomazánky, polévky a saláty. Na vašem talíři může být ryba stokrát jinak!

Předkrmy

Předkrmy z ryb se hodí nejen jako drobné pohoštění při posezení s přáteli, ale i jako malá svačina nebo lehká večeře. Z konzervovaných, ale i vařených, pečených, uzených nebo smažených ryb zhotovíte výtečnou pomazánku. Použít můžete i rybí jikry nebo mlíčí. K dochucení se hodí cibule, česnek, citronová šťáva, hořčice a různé druhy koření, vynikající je také měkký smetanový nebo zrající sýr. Výběr druhu ryby i ingrediencí je zcela na vaší kreativitě, svůj výsledek podávejte namazaný na chlebu, topince, jednohubce nebo toustu.

Rybí polévka

Svou typickou rybí polévku má snad každý národ. I my u nás v Česku takovou máme, klasickou polévku z kapra. Objevuje se na našem jídelním stole obvykle ale jen jednou za rok, na Vánoce. A to je škoda! Různými rybími polévkami si totiž můžete obohatit váš jídelníček, navíc velmi zdravým způsobem. Rybí polévka může být vydatná a nahradit hlavní jídlo, jako třeba maďarské halászlé, nebo i lehká, pikantní a aromatická.

Hlavní jídla

Sladkovodní ryba je oblíbená především jako hlavní jídlo. Její příprava je rychlá a snadná a lehce přijímá chutě a vůně různých bylin a koření. Před přípravou maso nasolte a nechte alespoň 30 minut odležet, aby ze sebe vyloučilo přebytečnou vodu a zpevnilo se. K rybímu masu se hodí sýry, ovoce, zelenina. Nejzdravějším způsobem zpracování ryb je vaření, především na páře, a dušení. O způsobech úprav sladkovodních ryb jsme psali v minulém článku. Nejlepší recepty najdete na stránkách projektu Ryba na talíř.

Saláty s rybím masem

Při přípravě nejrůznějších salátů využijete často marinované ryby, v oleji nebo kyselých nálevech. Čerstvé saláty nekrájejte, ale pouze trhejte na malé kousky a nedávejte je do kovových misek, aby se tím neničily cenné vitamíny a stopové prvky. Z dalších surovin využijte určitě celou škálu ovoce nebo zeleniny, marinované ve sladkokyselém nálevu, ale i čerstvé nebo orestované na oleji. K dochucení salátů použijte oblíbené zálivky, nejlépe kombinaci panenského olivového oleje, kvalitního octa nebo citrónové šťávy s cukrem a solí.  Pokud byste dávali do salátu majonézu a ryby naložené v kyselém nálevu, vždy je před použitím nechejte řádně vykapat a případně nálev i vymačkejte, aby nasáklý do rybího masa majonézu příliš nezředil, a tím esteticky neznehodnotil vaše snažení.

V dobře připraveném salátu by se měly snoubit nejen chutě, ale i barvy. Proto volte různě barevné kombinace. Saláty nechte vždy na chladném místě odležet, aby se všechny suroviny sladily do harmonického celku.

Příští týden poradíme, jak sladkovodní ryby marinovat, tím je zbavit kostí a dát jim naše oblíbené chutě!

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem Ryba na talíř, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací se můžete dozvědět v sérii článků o sladkovodních rybách v naší kuchyni, které jsme pro vás připravili.

Autor: Komerční sdělení

2.10.2017
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jamie Harron
1 9

V Dubaji se nechtěně dotkl muže, hrozily mu tři roky

Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu
AKTUALIZOVÁNO
14

Čapí hnízdo: Policie obvinila 11 lidí. Stíhání Babiše a Faltýnka bude přerušeno

Opilec v Ostravě-Zábřehu dělal scény. Vyjednávač neuspěl, nastoupila zásahovka

Lidé v jednom z paneláků ve Volgodradské ulici v Zábřehu si v noci na pondělí místo spánku „užili“ rozruch. Na vině byl soused (28), s nímž přijeli dělat pořádek policisté.  

AKTUALIZOVÁNO

Za odkup vepřína v Letech stát zaplatí zhruba 450 milionů korun

Za odkoupení vepřína v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, stát zaplatí zhruba 450 milionů včetně daně z přidané hodnoty. Smlouvu o odkupu dnes odtajnila vláda. Koupi schválila už v srpnu. Smlouva s firmou AGPI, která vepřín provozuje, by měla být podepsána v nejbližší době, řekl po jednání vlády ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Ministr financí Ivan Pilný (ANO) schválenou částku kritizoval jako nepřiměřenou.

Konec. Sobotkova vláda už se omezí jen na neodkladné záležitosti

Vláda už po dnešku nebude schvalovat zákony, projednávat bude jen neodkladné záležitosti, evropskou agendu a materiály související se zahraniční politikou a bezpečnostní situací, řekl po dnešním jednání kabinetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Demisi současný kabinet podá den po skončení ustavující schůze nové Sněmovny na mimořádném jednání v souladu s Ústavou a ústavními zvyklostmi, uvedl Sobotka.

Janeček musí před vládu, má osvětlit užívání zajišťovacích příkazů

Šéf finanční správy Martin Janeček a náměstkyně ministra financí Alena Schillerová budou na zasedání vlády 6. listopadu kabinetu vysvětlovat okolnosti používání zajišťovacích příkazů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT