Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sladkovodní ryba je zdravá. Jak ji ale správně připravit k vaření?

Řada lidí by ráda ochutnala čerstvou rybu, ale neví si rady s její přípravou. Pokud kupujete živou rybu, je lepší si ji rovnou nechat zabít. 

4.9.2017
SDÍLEJ:

Foto: MZe s.p.o.

Vaším prvním úkolem po příchodu domů je potom odstranění šupin. Pokud se tomu chcete u kapra vyhnout, kupte rovnou lysce. U lososovitých ryb, jako je pstruh nebo siven, se šupiny neodstraňují. Okoun a lín mají drobné šupiny vrostlé do kůže, které se špatně odstraňují. U mladých ryb proto šupiny nechte a u starších je jednodušší stáhnout kůži i se šupinami, nebo použít speciální škrabku.

Kapra položte na noviny a tenkým a pokud možno ostrým nožem odstraňte první řádku šupin u ocasní ploutve. Potom nůž zasuňte mezi šupiny a kůži tak, abyste nepropíchli kůži, a šupiny podřezávejte obloukovitými pohyby nože směrem od hřbetu k břichu. Tím si vytvoříte jakousi kapsu. Pokaždé, když již nožem nedosáhnete dále, odřízněte šupiny, a to i od hřbetu a břicha. Tak pokračujte pořád dál až k hlavě a pak i na druhé straně ryby. Nakonec vám zbývá jen odstranit drobné šupiny na břiše a máte hotovo.

Teď se pustíme do kuchání

Když je ryba zbavena šupin, nastává ten správný čas jí vykuchat. Položte rybu na čisté noviny břichem k sobě, vezměte opět svůj tenký a ostrý nožík a vsuňte jeho špičku do řitního otvoru ryby. Pak prořízněte rybu po celé délce břicha až k hlavě. Řez by měl být jen natolik hluboký, aby prořízl kůži a maso a přitom nepoškodil střeva. Tedy zhruba 1 až 1,5 cm.

Rozříznutou břišní dutinu rozevřete, vsuňte dovnitř ruku a objeďte jí vnitřnosti po celé délce a po obou stranách, abyste je oddělili od stěn. Pak vytrhněte konec střívka od řitního otvoru a prsty odštípněte jícen od hlavy. Vnitřnosti jako jeden blok vyjměte a dejte stranou. Rybu pak opláchněte tekoucí vodou a osušte.

Z vnitřností nejdříve opatrně odstraňte žlučový váček a vyjměte ze spodní strany jikry nebo mlíčí. Ty použijete na přípravu polévky.

Máme rybu stahovat?

Každý gurmán vám potvrdí, že je lepší připravit rybu v kůži a té se zbavit teprve na talíři. Kůže dává rybímu masu lepší chuť, protože je šťavnatější. Navíc obsahuje rybí tuk, který náš organismus potřebuje. Pokud ale kůži na rybě nechcete, rybu stáhněte.

Předtím ji ovšem musíte zbavit břišních a prsních ploutví.  Ty odříznete nebo odstřihnete nůžkami i s masem a kostičkami, ze kterých vyrůstají. Prořízněte kůži kolem hlavy podél hřbetu po celém obvodě jedné strany rybího těla. Kůži nejdřív uvolněte nožem od masa u hlavy na straně břicha, uchopte ji kleštěmi nebo dvěma prsty za pomoci utěrky a tahem směrem ke hřbetu ji stahujte. Prsty druhé ruky si zároveň pomáhejte, abyste uvolnili svalovinu od kůže.

I ryby mohou být bez kostí

Určitě víte, že nejméně kostí najdeme ve filetovaných rybách, levnější variantou je ale koupě celé ryby, kterou si naporcujeme sami a zbavíme přebytečných kůstek.

Nejprve rybě odkrojte hlavu, vykrojte žábry a vyloupněte oči. Odstraňte také ploutve. Nejprve obřízněte tenkým a ostrým nožem z obou stran hřbetní a řitní ploutev, abyste uvolnili i kosti, se kterými jsou spojeny. Potom je i s kostmi vytrhněte. Ocasní ploutev odsekněte přibližně 1 cm od jejích prvních vnějších paprsků.

Jak připravit sladkovodní rybu? Na filety, podkovy, nebo ploché porce?

V případě plochých porcí odřízněte polovinu ryby i se žebry od páteře, totéž proveďte na její druhé straně. Poloviny ryby pak podél žeber nakrájejte na jednotlivé porce.

Na filetování použijte tenký a ostrý nůž. Seříznutou polovinu ryby položte žeberními kostmi vzhůru a odříznutím je odkrojte od masa. Poté pokrájejte hřbet příčnými řezy, abyste slyšeli křupnutí překrajovaných kostí. Řezy by měly být maximálně 3 mm od sebe, aby po tepelné úpravě filet působil, jako by byl naprosto bez kostí. Řezy ale nedokrajujte, aby se maso nerozpadlo.

Podkovy krájejte mírně zešikma mezi žeberními kostmi, aby kosti zůstaly vcelku. Lépe se tak z masa vybírají.

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem POZNEJ SVÉHO FARMÁŘE. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací, jak připravit sladkovodní rybu nebo kde ji pořídit, se můžete dozvědět na stránkách www.rybanatalir.cz.

Autor: Komerční sdělení

4.9.2017
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Kuchař 21 000 Kč

Jsme domov se zvláštním režimem pro seniory s různými typy stařeckých demencí. Hledáme šikovného, samostatného pracovníka na plný úvazek na pozici kuchař - ideálně se zkušenostmi z podobných provozů (domovy, nemocnice, školní jídelny atp.). Směny: 12hodinnové denní.

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 22 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Z:3.4.2017.A:15.8.2018. Praxe min. 5let, spolehlivost, samostatnost, zodpovědnost, řidičský průkaz sk. B výhodou. Základní mzda 130,- Kč na hodinu, čistá mzda 17000 - 25000 Kč,- dle obratu. Telefonní kontakt v pracovní dny od 8:00 do 17:00 na tel:604 591 771. Osobní schůzka po předchozí telefonické domluvě.E-mail:kamenstav@seznam.cz.. Pracoviště: Jiří červinka kamenstav - sídlo, 742 81 Bravantice. Informace: Jiří Červinka, +420 604 591 771.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 21 060 Kč

Zámečníci strojů Strojní zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21060 kč, mzda max. 22680 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Ammann je předním dodavatelem stavebních strojů, systémů a služeb s klíčovými kompetencemi v oblasti asfaltu a silničního stavitelství na celém světě. , , Pro posílení našeho týmu hledáme vhodné kandidáty/kandidátky na pozici:, , Strojní zámečník – montáž válců, , Pracovní náplň:, , • provádí montážní práce dle technologických návodů , • plní úkoly zadávané vrchním mistrem , , Požadujeme: , , • vyučen automechanik, opravář zemědělských strojů nebo ve strojírenském oboru , případně ukončené vzdělání se zaměřením na strojírenskou výrobu, • praxe vítána, orientace ve výrobní dokumentaci, • řidičské oprávnění skupiny C nebo T vítáno, • samostatnost, spolehlivost, • nástup – ihned, , Za dobře odvedenou práci vám nabízíme:, , • perspektivní zaměstnání , • příjemné pracovní prostředí a kolektiv, • pružná pracovní doba 37,5 hod. týdně, • motivující finanční ohodnocení, roční výkonnostní odměna vázaná na hospodářský výsledek , • pracovní poměr na dobu neurčitou, • benefity společnosti: příspěvek na dojíždění, penzijní spoření, kafetérie 700 bodů měsíčně , • zvýhodněné stravování v sídle zaměstnavatele, zvýhodněné volání, • možnost vzdělávání a odborného rozvoje, firemní kurzy anglického jazyka, • 5 týdnů dovolené , , Pokud Vás naše nabídka zaujala, předejte Váš strukturovaný životopis osobně nebo e-mailem na adresu job.acz@ammann-group.com. Pracoviště: Ammann czech republic a.s., Náchodská, č.p. 145, 549 01 Nové Město nad Metují 1. Informace: Bronislava Kovářová, +420 491 476 233.

Doprava a logistika - Přijmeme řidiče sk. B,rozvoz balíků 25 000 Kč

Přijmeme řidiče sk. B, rozvoz balíků Praha a okolí. Nástup možný ihned, nástupní plat 25.000 Kč


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

 Hromadné couvání, otáčení a jízda v protisměru na D11.
4

Hromadné couvání, otáčení a jízda v protisměru. Řidiči hazardovali na D11

V ruinách zříceného mostu Ponte Morandi v italském Janově stále může být až dvacet lidí.
AKTUALIZOVÁNO
41

Dopad zhroucení mostu. Italská vláda zruší koncesi na provozování dálnic

Trest za pád mostu, havárie FlixBusu a Trumpovo uplácení: Vteřiny dne

Zjistěte během několika málo sekund, co nejdůležitějšího přinesl dnešní den.

Zmrzlináři díky vedrům letos čekají rekordní sezonu

Stánky se zmrzlinou jsou v obležení. U českých zákazníků v popularitě dlouhodobě vede vanilková, objevují se i nové varianty. Třeba černá s příchutí kokosu a kakaových bobů, jiné zmrzliny zase mají chuť jako redbull či aperol. Rostoucí zájem o zmrzlinu potvrzují statistiky. Podle Eurostatu v Česku loni produkce zmrzliny přesáhla hodnotu 44 milionů litrů. 

O Senát bude bojovat Drahoš, Hilšer, Fischer, ale i Kubera či Bělobrádek

O sedmadvacet senátorských křesel bude letos bojovat 236 kandidátů, kteří dnes byli zaregistrováni k volbám do horní komory. Je jich o tři více než v minulých volbách.

Věznice má víc místa pro duševně nemocné zločince. Na stavbě se sami podíleli

/VIDEO/ Muž, který se neustále snaží vytopit si celu, nebo člověk, který už v léčebnách zabil dva spolubydlící. Nejtěžší vrazi a násilníci, jež k činu přiměla psychická nemoc, žijí v detenčním ústavu brněnské vazební věznice. Od pátku tam pro ně díky rekonstrukci mají o patnáct míst víc.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT