Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sladkovodní ryba je zdravá. Jak ji ale správně připravit k vaření?

Řada lidí by ráda ochutnala čerstvou rybu, ale neví si rady s její přípravou. Pokud kupujete živou rybu, je lepší si ji rovnou nechat zabít. 

4.9.2017
SDÍLEJ:

Foto: MZe s.p.o.

Vaším prvním úkolem po příchodu domů je potom odstranění šupin. Pokud se tomu chcete u kapra vyhnout, kupte rovnou lysce. U lososovitých ryb, jako je pstruh nebo siven, se šupiny neodstraňují. Okoun a lín mají drobné šupiny vrostlé do kůže, které se špatně odstraňují. U mladých ryb proto šupiny nechte a u starších je jednodušší stáhnout kůži i se šupinami, nebo použít speciální škrabku.

Kapra položte na noviny a tenkým a pokud možno ostrým nožem odstraňte první řádku šupin u ocasní ploutve. Potom nůž zasuňte mezi šupiny a kůži tak, abyste nepropíchli kůži, a šupiny podřezávejte obloukovitými pohyby nože směrem od hřbetu k břichu. Tím si vytvoříte jakousi kapsu. Pokaždé, když již nožem nedosáhnete dále, odřízněte šupiny, a to i od hřbetu a břicha. Tak pokračujte pořád dál až k hlavě a pak i na druhé straně ryby. Nakonec vám zbývá jen odstranit drobné šupiny na břiše a máte hotovo.

Teď se pustíme do kuchání

Když je ryba zbavena šupin, nastává ten správný čas jí vykuchat. Položte rybu na čisté noviny břichem k sobě, vezměte opět svůj tenký a ostrý nožík a vsuňte jeho špičku do řitního otvoru ryby. Pak prořízněte rybu po celé délce břicha až k hlavě. Řez by měl být jen natolik hluboký, aby prořízl kůži a maso a přitom nepoškodil střeva. Tedy zhruba 1 až 1,5 cm.

Rozříznutou břišní dutinu rozevřete, vsuňte dovnitř ruku a objeďte jí vnitřnosti po celé délce a po obou stranách, abyste je oddělili od stěn. Pak vytrhněte konec střívka od řitního otvoru a prsty odštípněte jícen od hlavy. Vnitřnosti jako jeden blok vyjměte a dejte stranou. Rybu pak opláchněte tekoucí vodou a osušte.

Z vnitřností nejdříve opatrně odstraňte žlučový váček a vyjměte ze spodní strany jikry nebo mlíčí. Ty použijete na přípravu polévky.

Máme rybu stahovat?

Každý gurmán vám potvrdí, že je lepší připravit rybu v kůži a té se zbavit teprve na talíři. Kůže dává rybímu masu lepší chuť, protože je šťavnatější. Navíc obsahuje rybí tuk, který náš organismus potřebuje. Pokud ale kůži na rybě nechcete, rybu stáhněte.

Předtím ji ovšem musíte zbavit břišních a prsních ploutví.  Ty odříznete nebo odstřihnete nůžkami i s masem a kostičkami, ze kterých vyrůstají. Prořízněte kůži kolem hlavy podél hřbetu po celém obvodě jedné strany rybího těla. Kůži nejdřív uvolněte nožem od masa u hlavy na straně břicha, uchopte ji kleštěmi nebo dvěma prsty za pomoci utěrky a tahem směrem ke hřbetu ji stahujte. Prsty druhé ruky si zároveň pomáhejte, abyste uvolnili svalovinu od kůže.

I ryby mohou být bez kostí

Určitě víte, že nejméně kostí najdeme ve filetovaných rybách, levnější variantou je ale koupě celé ryby, kterou si naporcujeme sami a zbavíme přebytečných kůstek.

Nejprve rybě odkrojte hlavu, vykrojte žábry a vyloupněte oči. Odstraňte také ploutve. Nejprve obřízněte tenkým a ostrým nožem z obou stran hřbetní a řitní ploutev, abyste uvolnili i kosti, se kterými jsou spojeny. Potom je i s kostmi vytrhněte. Ocasní ploutev odsekněte přibližně 1 cm od jejích prvních vnějších paprsků.

Jak připravit sladkovodní rybu? Na filety, podkovy, nebo ploché porce?

V případě plochých porcí odřízněte polovinu ryby i se žebry od páteře, totéž proveďte na její druhé straně. Poloviny ryby pak podél žeber nakrájejte na jednotlivé porce.

Na filetování použijte tenký a ostrý nůž. Seříznutou polovinu ryby položte žeberními kostmi vzhůru a odříznutím je odkrojte od masa. Poté pokrájejte hřbet příčnými řezy, abyste slyšeli křupnutí překrajovaných kostí. Řezy by měly být maximálně 3 mm od sebe, aby po tepelné úpravě filet působil, jako by byl naprosto bez kostí. Řezy ale nedokrajujte, aby se maso nerozpadlo.

Podkovy krájejte mírně zešikma mezi žeberními kostmi, aby kosti zůstaly vcelku. Lépe se tak z masa vybírají.

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem POZNEJ SVÉHO FARMÁŘE. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací, jak připravit sladkovodní rybu nebo kde ji pořídit, se můžete dozvědět na stránkách www.rybanatalir.cz.

Autor: Komerční sdělení

4.9.2017
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 500 Kč Pomocní pracovníci ve výrobě jinde neuvedení. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo pracoviště:, - Brandýs nad Labem, , Prvotní kontakt:, - tel.: 728 446 656, - e-mail: info.resolved@gmail.com, , Upřesňující údaje:, - krátkodobé zaměstnání. Pracoviště: Resolved agency, s.r.o. - brandýs nad labem, . Informace: Yuriy Markovych, +420 728 446 656. Ochrana a ostraha - Ostraha obchodních řetězců 75 Kč Bezpečnostní agentura přijme zaměstnance na pozici ostrahy obchodních řetězců / skrytý detektiv. Náplň práce - kontrolní činnost a skryté pozorování. Práce probíhá v civilním oblečení. Doprava a logistika - Dispečer 38 000 Kč Dispečer Dopravní společnost 15 let s působností v České republice na Slovensku a v Maďarsku, hledá do svého týmu nové dispečery pro pobočku v Brno. Směnný provoz. Vyřizování objednávek zákazníků, koordinace rozvozů, plánování tras řidičů. Nástup po splnění podmínek možný ihned. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 19 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků SKLADNÍCI / OPERÁTOŘI LOGISTIKY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 34. Poznámka: Nástup ihned. I ABSOLVENTI. Osobní kontakt po tel. domluvě pan Ing. Gřešíček tel.: 739 703 364 nebo zašlete životopis na e-mail gresicek@ascari.cz. , Požadavky:, - průkaz na VZV není nutností - na VZV vás proškolíme a průkaz zaplatíme, - zodpovědnost a spolehlivost, - aktivní přístup k práci, - ochotu pracovat ve třísměnném provozu (ranní, odpolední, noční), Náplň práce:, - obsluha vysokozdvižného vozíku / retraku, - zásobování výrobní linky, - zaskladňování a vyskladňování zboží do regálů, - příjem a vychystávání materiálu, - expedice, - inventury, Nabízíme: stravenky, podnikové stravování, lékařská prohlídka zdarma, průkaz na VZV zdarma, po zapracování navyšování mzdy podle tarifních tříd., Pracoviště: Průmyslová, Prostějov. Pracoviště: Ascari s.r.o. - prostějov, . Informace: Patrik Gřešíček, +420 739 703 364.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prestižní ocenění Cena Sanofi za farmacii si v neděli 20. června 2018 převzal v Buquoyském paláci v Praze vsetínský mladý vědec Zdeněk Škrott (třetí zprava).
2

Přes antabus k léčbě rakoviny. Výzkum olomouckého týmu dává pacientům naději

Ilustrační snímek.
8

Rozryli louku, odváží se až do vesnice. Obrana proti divočákům? Odstřel

AKTUALIZOVÁNO

V Lysé nad Labem hoří výrobní hala. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu

/VIDEO/ V Lysé nad Labem vypukl v pondělí večer požár v areálu nábytkářské firmy Kovona. S plameny bojují desítky hasičů. Situace se zhoršuje, hasiči zvýšili stupeň poplachu na třetí ze čtyř možných, informovala Česká televize. Na místě se propadají stropy. 

Glosa Jana Schneidera: Zachraňovat, nebo ničit?

Živelná katastrofa v Indonésii nám opět připomíná dilema, kterého si jsou vědomy pouze opravdu civilizované země. Ve zprávách slyšíme, že k záchraně lidských životů je využívána i armáda, avšak vojenská technika se na postižená místa dostává jen s obtížemi. Vyvstává tu problém související i s oněma mytickými dvěma procenty na zbrojení.

Aktivisté se odvolali proti stavbě obchvatu Mikulova. Spor se táhne od roku 2010

Organizace Děti Země podala v pátek odvolání proti územnímu rozhodnutí Mikulova. Umístění obchvatu u města na Břeclavsku na dálnici D52 tak bude řešit krajský úřad. Jde už o šesté přerušení stavby od roku 2010.

Lidé při moštování vymýšlejí zlepšováky. Lis může nahradit třeba stará ždímačka

Letošní nadúroda jablek doslova vyzývá k jejich okamžitému zpracování. Zaměstnanci moštárenských zařízení mají plné ruce práce, mnozí majitelé sadů a zahrad ovšem nesází pouze na velkovýrobce tekuté vitamínové bomby z jablek, ale zpracovávají si ovoce raději sami.

Komunální volby do zastupitelstev obcí 2018 (5. a 6. října 2018)
Seznam kandidátů, jak se volí v komunálních volbách, zpravodajství, výsledky komunálních voleb 2018 a přehled možných koalic v zastupitelstvu vaší obce. Volby do magistrátu a zastupitelstva krajských měst (Praha, Brno, Plzeň, Ostrava, České Budějovice, Jihlava, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Liberec, Zlín)

Senátní volby 2018 (1. kolo 5. a 6. října 2018, 2. kolo 12. a 13. října 2018)
Aktuální složení Senátu, seznam kandidátů do Senátu, výsledky senátních voleb 2018 pro volební obvody: Sokolov, Chomutov, Rokycany, Domažlice, České Budějovice, Praha 12, Praha 4, Praha 8, Praha 2, Litoměřice, Teplice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Benešov, Chrudim, Náchod, Svitavy, Třebíč, Břeclav, Brno-město, Prostějov, Šumperk, Opava, Ostrava-město, Karviná, Vsetín, Zlín.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT