Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sladkovodní ryba je zdravá. Jak ji ale správně připravit k vaření?

Řada lidí by ráda ochutnala čerstvou rybu, ale neví si rady s její přípravou. Pokud kupujete živou rybu, je lepší si ji rovnou nechat zabít. 

4.9.2017
SDÍLEJ:

Foto: MZe s.p.o.

Vaším prvním úkolem po příchodu domů je potom odstranění šupin. Pokud se tomu chcete u kapra vyhnout, kupte rovnou lysce. U lososovitých ryb, jako je pstruh nebo siven, se šupiny neodstraňují. Okoun a lín mají drobné šupiny vrostlé do kůže, které se špatně odstraňují. U mladých ryb proto šupiny nechte a u starších je jednodušší stáhnout kůži i se šupinami, nebo použít speciální škrabku.

Kapra položte na noviny a tenkým a pokud možno ostrým nožem odstraňte první řádku šupin u ocasní ploutve. Potom nůž zasuňte mezi šupiny a kůži tak, abyste nepropíchli kůži, a šupiny podřezávejte obloukovitými pohyby nože směrem od hřbetu k břichu. Tím si vytvoříte jakousi kapsu. Pokaždé, když již nožem nedosáhnete dále, odřízněte šupiny, a to i od hřbetu a břicha. Tak pokračujte pořád dál až k hlavě a pak i na druhé straně ryby. Nakonec vám zbývá jen odstranit drobné šupiny na břiše a máte hotovo.

Teď se pustíme do kuchání

Když je ryba zbavena šupin, nastává ten správný čas jí vykuchat. Položte rybu na čisté noviny břichem k sobě, vezměte opět svůj tenký a ostrý nožík a vsuňte jeho špičku do řitního otvoru ryby. Pak prořízněte rybu po celé délce břicha až k hlavě. Řez by měl být jen natolik hluboký, aby prořízl kůži a maso a přitom nepoškodil střeva. Tedy zhruba 1 až 1,5 cm.

Rozříznutou břišní dutinu rozevřete, vsuňte dovnitř ruku a objeďte jí vnitřnosti po celé délce a po obou stranách, abyste je oddělili od stěn. Pak vytrhněte konec střívka od řitního otvoru a prsty odštípněte jícen od hlavy. Vnitřnosti jako jeden blok vyjměte a dejte stranou. Rybu pak opláchněte tekoucí vodou a osušte.

Z vnitřností nejdříve opatrně odstraňte žlučový váček a vyjměte ze spodní strany jikry nebo mlíčí. Ty použijete na přípravu polévky.

Máme rybu stahovat?

Každý gurmán vám potvrdí, že je lepší připravit rybu v kůži a té se zbavit teprve na talíři. Kůže dává rybímu masu lepší chuť, protože je šťavnatější. Navíc obsahuje rybí tuk, který náš organismus potřebuje. Pokud ale kůži na rybě nechcete, rybu stáhněte.

Předtím ji ovšem musíte zbavit břišních a prsních ploutví.  Ty odříznete nebo odstřihnete nůžkami i s masem a kostičkami, ze kterých vyrůstají. Prořízněte kůži kolem hlavy podél hřbetu po celém obvodě jedné strany rybího těla. Kůži nejdřív uvolněte nožem od masa u hlavy na straně břicha, uchopte ji kleštěmi nebo dvěma prsty za pomoci utěrky a tahem směrem ke hřbetu ji stahujte. Prsty druhé ruky si zároveň pomáhejte, abyste uvolnili svalovinu od kůže.

I ryby mohou být bez kostí

Určitě víte, že nejméně kostí najdeme ve filetovaných rybách, levnější variantou je ale koupě celé ryby, kterou si naporcujeme sami a zbavíme přebytečných kůstek.

Nejprve rybě odkrojte hlavu, vykrojte žábry a vyloupněte oči. Odstraňte také ploutve. Nejprve obřízněte tenkým a ostrým nožem z obou stran hřbetní a řitní ploutev, abyste uvolnili i kosti, se kterými jsou spojeny. Potom je i s kostmi vytrhněte. Ocasní ploutev odsekněte přibližně 1 cm od jejích prvních vnějších paprsků.

Jak připravit sladkovodní rybu? Na filety, podkovy, nebo ploché porce?

V případě plochých porcí odřízněte polovinu ryby i se žebry od páteře, totéž proveďte na její druhé straně. Poloviny ryby pak podél žeber nakrájejte na jednotlivé porce.

Na filetování použijte tenký a ostrý nůž. Seříznutou polovinu ryby položte žeberními kostmi vzhůru a odříznutím je odkrojte od masa. Poté pokrájejte hřbet příčnými řezy, abyste slyšeli křupnutí překrajovaných kostí. Řezy by měly být maximálně 3 mm od sebe, aby po tepelné úpravě filet působil, jako by byl naprosto bez kostí. Řezy ale nedokrajujte, aby se maso nerozpadlo.

Podkovy krájejte mírně zešikma mezi žeberními kostmi, aby kosti zůstaly vcelku. Lépe se tak z masa vybírají.

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem POZNEJ SVÉHO FARMÁŘE. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací, jak připravit sladkovodní rybu nebo kde ji pořídit, se můžete dozvědět na stránkách www.rybanatalir.cz.

Autor: Komerční sdělení

4.9.2017
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mráz na podzim. Ilustrační foto.
3

Následující čtyři týdny budou teplotně mírně nadprůměrné

Plameny v sobotu dopoledne zachvátily motorest v sousedství dálnice D10 u Hlavence na Praze-východ.
AKTUALIZOVÁNO
4

VIDEO: Kvůli požáru motorestu byly uzavřeny pumpa i dálnice D10

Pospíšil chce být předsedou TOP 09, připravil by stranu na blížící se volby

Pokud europoslanec Jiří Pospíšil příští neděli vystřídá ve funkci předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, chce se soustředit v první řadě na přípravu komunálních a senátních voleb. Řekl, že za překážku pro vedení TOP 09 nepovažuje svoje angažmá v evropské politice. Existuje řada europoslanců, kteří úspěšně vedou politické strany, uvedl. Jako nejbližší příklad zmínil šéfa slovenské opoziční strany Svoboda a solidarita a europoslance Richarda Sulíka.

Zimbabwe slaví, že Mugabe padne, ten ale odstoupit nechce

/VIDEO/ Tisíce Zimbabwanů vyšli do ulic hlavního města Harare, aby oslavili armádu, která odstavila prezidenta Roberta Mugabeho, a současně vyzvali třiadevadesátiletého diktátora, aby konečně rezignoval. Ten ale stále odmítá podobné prosby vyslyšet.

Nepodléhejte panice, vyzval vůdčí politické strany německý prezident

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier varoval politické strany, které se snaží vytvořit novou vládní koalici pod vedením kancléřky Angely Merkelové, aby se nezabývaly panickými debatami o nových volbách.

AKTUALIZOVÁNO

U Bělče se srazila dvě auta. Dva lidé zemřeli, další tři transportoval vrtulník

V lesním úseku poblíž obce Běleč na Kladensku se v sobotu patnáct minut před 17. hodinou čelně srazila dvě osobní auta. Nehoda má tragické následky: dva mrtví a tři zranění lidé. Po nehodě zůstaly osoby zaklíněné ve vozidlech. Na pomoc jim proto okamžitě letěl vrtulník. Pro dva z nich už bohužel zbytečně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT