Kdy jste poprvé připravila Váš první dezert a co to bylo?

To mi bylo asi 7 a byly to nějaké sladké „toastíky" z dětského časopisu. Byly s mandarinkami a dávala jsem do nich karamel. Chtěla jsem překvapit maminku, jenže jsem se od karamelu spálila a dodnes mám z toho jizvu na ruce.

Vymýšlíte si sama recepty? Kde berete inspiraci?

Vymýšlím. Samozřejmě jsou nějaké známé kombinace, které spolu fungují – třeba čokoláda a pomeranč, malina a citron – jdou skvěle dohromady. Inspiruju se taky na internetu, mám své oblíbené zahraniční weby a cukráře. Co se mi líbí, to zakomponuju do svého dortíku – ať už je to nějaká dekorace nebo kombinace surovin. Zároveň třeba někde ochutnám nějaký dezert, kde mi chutná korpus (např. brownies) - představím si ho v kombinaci s višněmi. Z toho konkrétně vznikl náš dortíček – čokoládová pěna a uvnitř je višňová náplň společně s kokosem.

Co nejvíce milujete na pečení, na přípravě dezertů?

Celý postup – teda nebaví mě mít nádobí. Každá část je skvělá. Nejdříve si dortíky kreslím, rozepisuju si, co jaká část bude. Pak se zavřu do výrobny a zkouším, co jak funguje. Pak to dávám ochutnat kolegům.

Specializujete se především na francouzské dezerty. V čem se liší od českých?

Asi kvalitou, protože Češi si většinou chtějí všechno ulehčit. Např. Francouzovi řeknete, že je třeba hníst těsto 20 minut. On to tak udělá, protože chápe, že to má nějaký význam. Čech ale po 10 minutách mixer vypne, protože si řekne, že už to stačí. To mám na Francouzích ráda – přístup k surovinám, kterých si váží. Chápou, že je třeba suroviny dobře znát, aby z nich dostali maximum. Proto jdou v gastronomii mnohem více do detailů, což se mi strašně líbí.

Když bychom se zaměřili na mléčné výrobky, jsou v ČR dostupné i ty, co jsou typické pro Francii?

Spoustu francouzských výrobků už seženete u nás, což byl dříve problém. Bylo náročné sehnat 35 % smetanu – nedělala se pro velké provozy, už se to ale zlepšilo. Jinak jsou ale suroviny srovnatelné.

Dovedete si představit, že byste připravovala dezerty bez mléčných výrobků?

Ne, to samozřejmě nejde. Smetana a máslo je základ, bez toho nic neuděláte.

Proto jste se tedy rozhodla podpořit Milkparade.eu: Anketa o nejoblíbenější český zákusek?

Ano, přesně tak. Myslím si, že je to dobrý projekt. Je třeba, aby si lidé uvědomili, že by měli při pečení využívat kvalitní mléčné produkty. Jedná se i o naše zdraví. Může to znít jako klišé, ale je to tak.

Jak se Vám vybíraly zákusky do ankety, bylo těžké si vzpomenout na typické české zákusky?

Na některé zákusky člověk zapomene. Pak se ale rozjedete a nakonec musíte některé z nich vyřadit, aby jich nebylo tolik.

Který z nich je Váš favorit?

Jednoznačně laskonka.

Dovedete si představit, že byste někdy přestala péct?

Doufám, že ne. Je to teda fyzicky náročná práce a někdy na sobě pociťuju, že už mi není dvacet. Snad mi to Pán Bůh dovolí co nejdéle.