CESTY ZA SOUČASNÝM NĚMECKÝM UMĚNÍM

V rámci Česko-německého jara se v pražské Národní galerii otevřela historicky první výstava malíře a sochaře Gerharda Richtera ve střední Evropě. Richter je již desítky let jeden z nejvlivnějších (a také nejdráže prodávaných) malířů poválečné éry, který je mnohými kritiky označován za nejvýznamnějšího žijícího umělce.

Zdroj: Tereza KÖenová

Gerhard Richter (Foto:Tereza Křenová, Národní galerie v Praze)

7. června se z brněnského vlakového nádraží vypraví speciálně potištěný vagon Česko-německého kulturního jara, a to nejen na výstavu Gerharda Richtera, ale také na výstavu Eberharda Havekosta v Galerii Rudolfinum a rovněž na prohlídku pražského Goethe-Institutu. Cesta i program jsou nabízeny zdarma – přihlásit se je možné na adrese meetingbrnofestival@gmail.com.

V rámci doprovodného programu budou 31. 5. 2017 v 18 hodin v Domě umění města Brna (Malinovského 2) promítány tematické filmy o životě a díla Gerharda Richtera.

Zdroj: Goethe-Institut

Betty, obraz Gerharda Richera, r. 1977. Köln, Museum Ludwig.

SVATÁ VÁLKA V HADIVADLE

Co by to bylo za kulturní festival bez divadel a filmů? Pro Brno jich organizátoři připravili opravdu hodně. Za zmínku stojí určitě derniéra „Mučedníka", hry Maria von Mayenburga, na kterou můžete zajít 28. května do HaDivadla. Hra, zasazená do prostředí střední školy, vypráví o problémovém žákovi, který se rozhodne doslovně následovat Bibli a vyhlásí svatou válku nemravnosti, své matce, učitelům i spolužákům…

TONI ERMANN A FAKJŮ V DESTILLERY

Po dobu rekonstrukce funguje Kino Art v industriálním prostoru bývalého lihovaru Distillery. Česko-německé jaro se zapojuje německými filmy, a to do zde uváděného kulturního festivalu Meeting Brno a Festivalu ošklivé hudby. Čeká vás třeba slavný film Fakjů pane učiteli (23. května), který nabízí kvalitní dřevní humor, jimž zcela bezostyšně semele snad všechna témata hýbající dnes západní společností – kriminál, školu, sociálku, genderové (ne)rovnosti, prostituci, drogy…

Nejvýraznějším německým filmem současnosti je však Toni Erdmann: působivý snímek o manažerce Ines, jejím potrhlém otci a o hledání toho, co je pro člověka nakonec důležité, si můžete užít 24. května. A pokud dáváte přednost pohádkám, nenechte si o den později ujít Dobrodružství prince Achmeda z roku 1926 – je to nejstarší dochovaný animovaný celovečerní snímkem vůbec! Pohádkový příběh inspirovaný Tisícem a jednou nocí vypráví příběh prince, který se zamiluje do krásné víly Peri Banu. Ta je ovšem unesena démony až do daleké Číny. Film je jedním z příspěvků Goethe-Institutu pro Festival ošklivé hudby.

Zdroj: Foto Pavlína Jáchimová, Goethe-Institut

Foto: Pavlína Jáchimová, Goethe-Institut

Přehled všech akcí Kulturního jara najdete na webových stránkách www.de-tsch.eu.

Co je Česko-německé kulturní jaro?

Česko-německé kulturní jaro 2017 je přeshraniční kulturní iniciativa Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze, Goethe-Institutu v Praze, Česko-německého fondu budoucnosti a Českých center v Berlíně a Mnichově ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Ministerstvem zahraničních věcí České republiky.

Zdroj: Foto Pavlína Jáchimová, Goethe-Institut

Foto: Pavlína Jáchimová, Goethe-Institut