Operační řešení skolióz a páteřních deformit patří k nejsložitějším operacím v chirurgii páteře. Tyto dlouhé a náročné chirurgické výkony jsou zatíženy vysokým rizikem komplikací a jsou prováděny pouze na specializovaných pracovištích. Neurochirurgická klinika v ústecké Masarykově nemocnici patří k nejlepším pracovištím svého zaměření v České republice.

Principem operačního výkonu je korekce patologického zakřivení páteře ve všech třech rovinách s dosažením trvalého postavení pomocí kostní fúze. Náprava abnormálního postavení se provádí pomocí systému šroubů zavedených v jednotlivých obratlových tělech a následně pospojovaných pomocí dlouhých tyčí,“ vysvětluje operatér MUDr. Petr Vachata, Ph.D., MBA.

Pro každého pacienta na základě jeho individuálních dat získaných z radiologického vyšetření a našeho plánu individuální operační korekce provedeme počítačovou simulaci. Analýzou výsledného plánovaného upraveného zakřivení páteře, které pacientovi přinese největší prospěch, vznikne virtuální model a na jeho základě jsou vyrobeny pro pacienta specificky připravené tyče z titanu nebo ocelové slitiny,“ přibližuje MUDr. Petr Vachata, Ph.D., MBA, co je před samotnou mnohahodinovou operací potřeba.

Operatéři tak získají pro pacienta optimální referenci, kterou operačním výkonem následně dosáhnou v sagitální rovině, tedy rovnoběžné se střední rovinou těla, aby pacientovi nabídli co nejoptimálnější výsledek tvaru páteře spojený s odstraněním jeho předoperačních obtíží.

Nezanedbatelným benefitem je také významná úspora času při vlastním výkonu, kdy tvarování tyčí spojujících velké množství šroubů kleštěmi operatérem zabere nemalou dobu,“ upozorňuje na další výhodu neurochirurg s tím, že navíc každá změna zakřivení tyče následným ohýbáním oslabuje pevnost materiálu a zvyšuje riziko selhání v budoucnosti.

Optimalizovaná terapie upravená podle individuálních potřeb pacienta, tedy zjednodušeně pro každého na míru, je typickým příkladem moderní personalizované medicíny,“ dodává přednosta Neurochirurgické kliniky Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., prof. MUDr. Martin Sameš, CSc.

Na operacích páteře se podílí v ústeckém komplexním neurochirurgickém centru celý tým specialistů od radiologů, radiologických asistentů, anesteziologů, elektrofyziologů, protetických odborníků až po rehabilitační pracovníky. „Na neurochirurgii provedeme každý rok kolem tisíce operací páteře s využitím nejmodernějších technologií včetně intraoperační navigace pomocí CT přístroje, která zajišťuje správné a přesné zavedení jednotlivých implantátů a šroubů. Výkony tohoto typu patří k vrcholům ve spektru našich spondylochirurgických operací,“ upozorňuje profesor Sameš.

Zdroj: Asset Media
Plán korekce.

www.kzcr.eu

Zdroj: Asset Media

Zdroj: Asset Media