Mnozí z vás jistě zaregistrovali sýrařskou „rodinu" Vemen, síť prodejen pod značkou Boutique Gurmán, jejichž voňavé krámky zaujímají místa v uličkách po celé ČR. Jedním z takových malebných krámků je i sýrárna Královéhradecká Vemena, sídlící v srdci Hradce Králové v ulici Československé armády 250/10. „Prodejem sýrů se zabýváme od srpna roku 2015, kdy jsme náš sýrový obchůdek poprvé slavnostně otevřeli," vypráví Jan Dostál, majitel Královéhradeckých Vemen. „Cesta k němu vedla přes podobnou sýrárnu, v níž mne uchvátil ten rozmanitý výběr barev, chutí a vůní," usmívá se Jan. „Vždy jsem měl podnikavého ducha a chtěl vlastní prodejnu. Baví mě nabízet zákazníkům chutné potraviny. Věřím totiž v regionální trh a v kvalitní produkty," říká s nadšením. Zpočátku se prý bál, že lidé nebudou oceňovat kvalitní sýry a raději si pro ně zajdou do supermarketu. Opak je ale pravdou. „Své podnikání vidím jako návrat ke starým hodnotám. Kdysi bylo normální mít svého řezníka, pekaře či sýraře. Ti nabízeli vždy čerstvé zboží a vy jste věděli, co nakupujete. Lidé se k tomuto modelu začínají opět vracet," vysvětluje.

Královéhradecká Vemena nabízí především ty nejlepší evropské sýry nejen z Nizozemí, ale i z Francie, Itálie, Švýcarska, Belgie a třeba i z Řecka a dalších zemí. Krom rozmanitých druhů starých i mladých sýrů, kravských, kozích i ovčích jsou v regálech hradecké sýrárny rovněž delikatesy. A ne ledajaké. „Máme špičkové francouzské sušené klobásy, teriny a paštiky i tradiční maďarské klobásy. Jezdíme i pro istrijský pršut a lanýže. Našim zákazníkům dále nabízíme olivy, grilovací omáčky, těstoviny i kvalitní čokolády," dodává Jan. Královéhradecká Vemena ale nejsou jen o sýrech či delikatesách. Prodává se zde i „královský mok", víno moravské i francouzské. "Nabízíme vína dvou slavných herců - Pierra Richarda a Gerarda Depardieueho. Spolupracujeme rovněž s moravskými vinařstvími Ampelos a Naturvini."

A jaké to vlastně je, být sýrařem? „Mít sýrárnu je podle mě hlavně o nadšení. Když se člověk o svůj obchod dobře stará a je plný elánu, když do toho dává takříkajíc své srdce, lidé to poznají," říká Jan Dostál. I když zrovna mezi milovníky mléčné lahůdky nepatříte, Jan Vás dokáže nadchnout. Pochopíte, že v této sýrárně v centru Hradce se stane gurmánem úplně každý. „Ceníme si osobního kontaktu a chceme Vám ukázat, co prodáváme. Jsme hraví, ale především nás to baví. Přijďte proto k nám, nařežeme Vám!" Dodává Jan Dostál se smíchem.