Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velikonoce jako u babičky – tradice velikonočního pečení

Už tuto neděli – Květnou neděli - nám začíná velikonoční svatý týden. A tak je na čase, kromě krásné jarní výzdoby, začít s přípravami na tradiční velikonoční pečení. V mnohých z nás se v tuto dobu probouzí vzpomínky na Velikonoce u babičky. Kromě jarního vzduchu a vůně prvních jarních květin máme toto období spojené s vůní, která se linula z babiččiny kuchyně. Byla to vůně nejrůznějších velikonočních sladkostí, uzeného masa a jarních bylinek a někde i vůně roztaveného včelího vosku, kterým se zdobila vajíčka.

17.3.2016
SDÍLEJ:

Velikonoční beránek s moukou Babiččina volba DortováFoto: GoodMills Česko

My se spolu s Babiččinou volbou zaměříme právě na velikonoční pečení. Na Velikonoce se s přípravami v kuchyni začíná již na Škaredou středu, kdy má být na stole jídlo chuťově výborné, avšak na pohled škaredé. Přes Zelený čtvrtek, kde by na stole neměla chybět jarní polévka a samozřejmě kroucené jidáše se sladkým medem, už se přehoupneme na Velký pátek, kdy se drží půst a pak začnou ty pravé svátky vůní. Celým domovem se od rána na Bílou sobotu line vůně mazance. Všude to voní sladkými velikonočními perníčky, horkým čajem a domácí pohodou. A ta pomyslná třešnička na dortu? Přece velikonoční beránek. Letos se nemusíte bát, že se nepovede! Když zkusíte použít speciální dortovou mouku od Babiččiny volby, bude těsto nadýchané a Váš beránek bude tou pravou sladkou ozdobou Velikonoc!

Každé z velikonočního pečiva má svou symboliku. Symbol beránka je pro Velikonoce tradiční, protože už v pohanských časech působili pastevci na velmi rozsáhlých územích. Židé vnímají ovce jako členy Božího stáda a v křesťanství beránek symbolizuje Beránka božího. Nevinného, čistého a poslušného beránka, který byl obětován na kříži a jeho krev zachránila pokřtěné od hříchu a od smrti. Stejně jako mazanec bychom měli beránka péci už na Bílou sobotu a naše babičky ho nechávaly na Boží hod, tedy v neděli, posvětit v kostele.

A jak na toho nejlepšího beránka?

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

INGREDIENCE:
• 1 hrnek krupicového cukru
• 2 hrnky hladké dortové mouky Babiččina volba
• 1 kypřicí prášek
• 1/2 hrnku rozpuštěného másla
• kůra z jednoho citronu
• 3 vejce
• 1 hrnek mléka
• vanilka z jednoho lusku nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
• sádlo na vymazání formy + hrubá mouka

POSTUP:
1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte máslo, obsah vanilkového lusku, mléko a vejce.
2. Promíchejte v hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané kameninové oboustranné formy. Plňte „obličejovou" stranu formy a to až 4 mm pod okraj. Přiklopte druhou částí formy.
3. Na 180 stupňů pečte 40-60 minut. Zda je beránek hotový, ověřte vpíchnutím špejle. Pokud na ní nic neulpí, je hotovo.
4. Po vyjmutí formy z trouby zabalte do vlhké utěrky a nechte odstát do úplného vychladnutí.
5. Opatrně beránka vyklopte, postavte na servírovací talíř, poprašte cukrem a místo očí zapíchněte hřebíčky. Na krk uvažte mašli a máte hotovo!

TIP: Pokud se vám často ve formě připékají ouška a čumáček, před pečením tato místa z vnější strany obalte alobalem.

Ještě před beránkem jste možná napekli Jidáše – tento druh velikonočního pečiva se vyrábí z kynutého těsta, vyválí se tlusté válečky, které se pak spletou do tvaru provazu – mají symbolizovat Jidášovu smrt oběšením. Mají se jíst na Zelený čtvrtek před východem slunce, nejlépe potřené medem - má tím být užitečné našemu zdraví a chránit nás před uštknutím hada.

2.Velikonoční mazanec s moukou Babiččina volba Kynuté těsto

Na Bílou sobotu se peče Mazanec. Těsto se ideálně připravuje už večer před tím. Jde o kynuté těsto – stejné jako u vánočky a liší se jen tím, že se do něj dává více vajec, aby byl výsledek lehčí. Mimo hodování se mazanec používal i jako rituální pokrm či dar. Má se vždy naříznout křížem - památka na Ježíšovu smrt na kříži.

Naše babičky pekly (nebo smažily) na Velikonoce ještě další druhy pečiva – sladké Boží milosti, Plecovník – slané pečivo, které se připravuje z chlebového těsta a uzené, uvařené plece, nebo Šoldry (také muřiny) - pečené z pšeničného těsta, které se plní uzeným masem, vejcem nebo klobásou.

Můžete se pustit i do velikonočního chleba, obohaceného o tradiční jarní bylinku – kopřivu. Recept na Velikonoční kopřivový chléb najdete na Facebooku Tradičních receptů, kde také můžete soutěžit o speciální velikonoční balíčky, které jsme pro Vás připravili s Babiččinou volbou. Tři z Vás, které/kteří s námi na Facebooku budou sdílet odkaz na svůj velikonoční recept, který je vložený na stránkách Tradičních receptů, nebo alespoň fotografii s receptem, mohou získat balíček se třemi moukami Babiččina volba – dortová, hladká na kynuté těsto a na třené těsto, dále zástěru Babiččina volba a knihu receptů Domácí chléb a jiné pečivo

Další zajímavé a chutné recepty můžete najít i na Facebooku Babiččiny volby

Ceny jsou lákavé, tak se s námi pusťte do pečení!

Hezké Velikonoce!

Autor: Komerční sdělení

17.3.2016
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 14 000 Kč Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo pracoviště:, - Zděbradská 92, Jažlovice, , - Prvotní kontakt:, - tel.: 774 151 015. Pracoviště: Tir transport s.r.o. - jažlovice, Zděbradská, č.p. 92, 251 01 Říčany u Prahy. Informace: Chulan Nataliya, +420 774 151 015. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 120 Kč Zámečníci strojů ZÁMEČNÍK - SVÁŘEČ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: A16 a:16/11/2018, Práce na HPP, pracovní doba pondělí až pátek od 6:00-14:30 hod. Požadujeme vyučení, nutná praxe, znalost čtení výkresové dokumentace, svářečský průkaz na CO2, samostatnost., Kontakt telefonicky, e-mailem viz výše.. Pracoviště: Lubomír zemánek*, 739 41 Palkovice. Informace: Lubomír Zemánek, +420 558 656 206,731 817 219. Bankovnictví a finanční služby - Externí účetní 5 000 Kč Hledám práci účetní v Pohodě i Abra FlexiBee - mzdy, komplet účetnictví, přiznání, daně, intrastat, kontrolní hlášení, DPH, souhrnné hlášení, přenesená daňová povinnost, datová schránka. Spolupráce na ŽL, Praha, Kladno. Zdravotnictví - Pracovník v sociálních službách 21 000 Kč Domov pro seniory Zahradní Město přijme pracovníky v sociálních službách i bez kurzu. 12ti hodinové směny, řada bonusů, plat od 21.000 Kč + osobní + prémie, dotovaná strava. Kontakt:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Britská premiérka Theresa Mayová
13

Jednání o brexitu vrcholí. Mayová: Zbavit se mě znamená ohrozit dohodu

Trmice. Ilustrační foto
13

Chcete se stěhovat do Trmic? Zapomeňte na doplatek na bydlení

OBRAZEM: Paleontologové v Brně zachránili obří fosilii ryboještěra

Když žil, na území Moravy panovalo tropické počasí. Teď zkamenělinu ichtyosaura obdivují lidé na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Týden obřích slev začíná. Nenechte se však napálit

Předvánoční nákupní horečka startuje. Prvním „výkopem“ jsou slevové akce spojené s tzv. Černým pátkem. Neřiďte se procenty, ale výslednou cenou, radí odborníci.

Derby na Mělnicku: Podívejte se, kdo byl lepší než hvězdy Ligy mistrů

Sportovní deník pokračuje v mimořádném projektu pro fotbalové fanoušky. Umíme zjistit detailní data o hráčích českého „pralesa“ a srovnat je se špičkovými esy. Tentokrát jsme zavítali na divizní derby na Mělnicku: na duel Libiš - Neratovice. A příště můžeme být i u vás a zkoumat váš klub. V článku čtěte, jak své hráče zapojit!  

Zaplatí vám lék poslední záchrany? Rozhodne komise

/INFOGRAFIKA/ Řízení o tom, komu pojišťovna uhradí mimořádnou léčbu, se má zrychlit. Podle kritiků ale zůstane neprůhledné.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT