Nikde jinde na Moravě ani v Čechách nenajdete tolik vinic s modrými hrozny. Červenému vínu se zde daří, protože místní nížiny patří k neslunnějším místům České republiky. Dokonce tady byla vyšlechtěna odrůda André, která se rychle dostala do popředí oblíbenosti mezi červenými víny. Část oblasti proto dostala označení Modré hory. Daří se tu ale samozřejmě i bílým vínům převážně aromatických odrůd Müller Thurgau, Tramín červený, Ryzlink vlašský a Muškát moravský.

Velkopavlovická vinařská podoblast je tvořena mnoha menšími i většími vinařskými obcemi. Největší obcí zde i v celé České republice jsou Velké Bílovice. S více než tisíci vinaři se jedná o opravdový unikát. Není známo, jestli tam někdo dokázal ochutnat všechna vína, ale určitě si to své najde každý. Mezi další význačné vinařské obce patří Bořetice, Čejkovice, Hustopeče, Kobylí, Přítluky, Rakvice, Vrbice, Zaječí a samozřejmě Velké Pavlovice, asi druhá nejznámější vinařská obec, podle které se i celá oblast jmenuje. Skoro v každé z těchto obcí se konají populární akce jako otevřené sklepy, krojované hody, vinobraní, zarážání hory nebo vinné trhy a slavnosti. Některé obce si to ale rádi něčím ozvláštňují, takže např. ve Velkých Pavlovicích můžete navštívit sklepy v noci a navíc se doporučuje oranžový oděv. V Hustopečích pro změnu spojili slavnosti mandloní a vína.

Zdroj: Shutterstock

Chcete se dozvědět něco z historie? Pak určitě nesmíte vynechat Slavkov. Toto městečko, u kterého se odehrála známa bitva tří císařů a na místním barokním zámku byl podepsán mír mezi Francií a Rakouskem, je pod německým názvem Austerlitz známé po celé Evropě. I sám císař Napoleon, který zde slavil jedno ze svých nejslavnějších vítězství, by jistě nepohrdl sklenkou dobré místní Frankovky nebo voňavého Muškátu. Kdo dává přednost přírodě, užije si Naučnou vinařskou stezku Velkých Bílovic. Pět kilomentrůdlouhá trasa s výhledy na nejrozlehlejší komplex vinic vás seznámí s historií vinařství a viničními tratěmi. Z vrchu Hradištěk, kde stojí půvabná kaplička, se můžete rozhlédnout po širém okolí. Sportovce jistě nadchne Stezka krajem André, 19 kilometrů dlouhá cyklostezka, vám dá poznat tuto oblast zase z úplně jiného pohledu.

Nevíte-li kam jet na dovolenou nebo prodloužený víkend, tak Velkopavlovicko vás rozhodně nezklame, ale naopak mile překvapí. Pro větší jistotu při volbě ubytování a dalších služeb vybírejte z certifikovaných zařízení vinařské turistiky. Více informací o vinařské turistice a moravských a českých vínech najdete na www.wineofczechrepublic.cz

Zdroj: Shutterstock

Události, které si nesmíte nechat ujít:
1. 7. 2017 - Víno v oranžovém aneb Noční otevřené sklepy
28. – 30. 7. 2017 - Letní slavnost autentických vín Velké Bílovice
12. 8. 2017 - Počítání hvězd ve vinicích (Němčičky)
26. - 27. 8. 2017 - Den otevřených sklepů Čejkovice
15. - 16. 9. 2017 - Velkopavlovické vinobraní