Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vychutnat si rybu můžete, i když vám příliš nevyhovuje její chuť a drobné kosti

Také nemáte rybu na talíři příliš často, a to jen proto, že se nechcete potýkat s množstvím kostí a neláká vás typická rybí vůně? Řešení, jak si rybu skutečně vychutnat a udělat něco pro své zdraví, je marinování. Můžeme tak ryby zbavit drobných kostí a dodat jim chutě, které máte rádi.

6.10.2017
SDÍLEJ:

Foto: MZe s.p.o.

Marinování ryb

Marinování je zalití celých drobných ryb nebo malých porcí větších ryb, případně ryb zbavených páteře a žaberních kostí, marinádou nebo různými nálevy. Prostoupí tak jimi chuť koření a dalších ochucovadel a zvýrazní se chuť masa. Je to jednoduchý způsob, jak se zbavit rybích kostí a vůně rybiny, která může být některým z nás nepříjemná.

Suché a olejové marinovací směsi

Využívají se především k ochucení ryb před jejich další úpravou na grilu nebo roštu. Marinovanou rybu musíte uchovávat při teplotě do 5 °C, aby rybí maso mohlo vstřebat ochucující látky a zároveň se zabránilo rozmnožení bacilů salmonely.

Kyselé nálevy

K marinování se používají nejčastěji kyselé nálevy, ve kterých dochází k odbourání vápníku z kostí. Ty se pak natolik změkčí, že můžete rybičky jíst i s nimi. Jako okyselující složka jsou většinou používány různé druhy octů, případně limetková nebo citrónová šťáva. Do kyselých nálevů se lze nakládat jak ryby syrové, tak i různě tepelně zpracované. Při nakládání syrových ryb se nechávají odležet nasolené v chladu, a to alespoň po tři dny. Je to nezbytné pro zpevnění struktury masa, které by se jinak v kyselém nálevu začalo rozpouštět a výsledkem by byla hustá a nevábná kaše z rybího masa a octa. Ryby musí být ponořené celé a uskladněné v místě, kde teplota nepřesahuje 3-5°C. Kvůli řádnému změkčení se používají dva nálevy. První, kyselejší, umožní odstranění páteře a žeberních kostí a zároveň naruší drobné kostičky v mase. Druhý, s přídavkem koření, zeleniny a dalších ingrediencí (marinády), méně kyselý, slouží k doladění chuti a k úplnému rozrušení jemných kostiček.

V marinádě ponechejte ryby rozležet podle velikosti jednotlivých porcí 3-5 dní, poté je již můžete konzumovat, a to až po dobu 14 dnů. Ryby naložené na kyselo lze – krom přímé konzumace – použít na přípravu chutných rybích salátů a lze je zalévat také různými omáčkami a remuládami. Dále se mohou marinované výrobky skladovat jen v případě, že jste je v marinádě i zavařili. Zavařené rybí pochoutky vám vydrží třeba i celý rok.

Příští týden poradíme, jak připravit voňavou sladkovodní rybu se zlatavou kůží – budeme udit!

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem Ryba na talíř, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb. 

Více informací se můžete dozvědět v sérii článků o sladkovodních rybách v naší kuchyni, které jsme pro vás připravili.

 

Autor: Komerční sdělení

6.10.2017
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Volební štáb Miloše Zemana při prvním kole prezidentských voleb
AKTUALIZUJEME

Zeman je pro menšinovou vládu podporovanou ČSSD a komunisty

 Andrea Nahles a Martin Schulz
5 5

Německé „GroKo“ se rýsuje. Podívejte se na Česko, varoval Schulz před pravicí

Nový rekord. Norové Atlantic překonali za pět hodin a třináct minut

Letecká společnost Norwergian Airlines pokořila nový rekord podzvukových komerčních letů. Cestu z New Yorku do Londýna zvládla za pět hodin a třináct minut, překonala tak o tři minuty let British Airways z roku 2015.

AKTUALIZOVÁNO

Tragický požár hotelu v Praze má čtyři oběti. Dvě ženy zemřely v nemocnici

Sobotní požár hotelu Eurostars David na rohu Náplavní ulice a Záhořanského v Praze si vyžádal už čtyři oběti. Ve Všeobecné fakultní nemocnici pak zemřely další dvě ženy. V neděli to uvedl mluvčí VFN Michal Schneider. Příčina požáru stále není známa. Podívejte se ve fotogalerii na průběh sobotního zásahu. 

Otřesné. Majitelé nechali psa ležet tři dny v mrazech u rybníka

Již podruhé během jednoho týdne došlo na Tachovsku k týrání zvířat, ze kterého zůstává rozum stát. Tentokrát se incident odehrál v obci Kosov.

Šlechtová: Úřad kybernetiky neschválil připojení radarů z Izraele

Národní úřad kybernetické bezpečnosti (NÚKIB) neschválil dokumentaci k nákupu armádních radarů, které se Česká republika chystá koupit od Izraelců. Za stávajících podmínek tak nepovolí jejich připojení k systémům NATO. V Partii televize Prima to dnes řekla ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>