Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vychutnat si rybu můžete, i když vám příliš nevyhovuje její chuť a drobné kosti

Také nemáte rybu na talíři příliš často, a to jen proto, že se nechcete potýkat s množstvím kostí a neláká vás typická rybí vůně? Řešení, jak si rybu skutečně vychutnat a udělat něco pro své zdraví, je marinování. Můžeme tak ryby zbavit drobných kostí a dodat jim chutě, které máte rádi.

6.10.2017
SDÍLEJ:

Foto: MZe s.p.o.

Marinování ryb

Marinování je zalití celých drobných ryb nebo malých porcí větších ryb, případně ryb zbavených páteře a žaberních kostí, marinádou nebo různými nálevy. Prostoupí tak jimi chuť koření a dalších ochucovadel a zvýrazní se chuť masa. Je to jednoduchý způsob, jak se zbavit rybích kostí a vůně rybiny, která může být některým z nás nepříjemná.

Suché a olejové marinovací směsi

Využívají se především k ochucení ryb před jejich další úpravou na grilu nebo roštu. Marinovanou rybu musíte uchovávat při teplotě do 5 °C, aby rybí maso mohlo vstřebat ochucující látky a zároveň se zabránilo rozmnožení bacilů salmonely.

Kyselé nálevy

K marinování se používají nejčastěji kyselé nálevy, ve kterých dochází k odbourání vápníku z kostí. Ty se pak natolik změkčí, že můžete rybičky jíst i s nimi. Jako okyselující složka jsou většinou používány různé druhy octů, případně limetková nebo citrónová šťáva. Do kyselých nálevů se lze nakládat jak ryby syrové, tak i různě tepelně zpracované. Při nakládání syrových ryb se nechávají odležet nasolené v chladu, a to alespoň po tři dny. Je to nezbytné pro zpevnění struktury masa, které by se jinak v kyselém nálevu začalo rozpouštět a výsledkem by byla hustá a nevábná kaše z rybího masa a octa. Ryby musí být ponořené celé a uskladněné v místě, kde teplota nepřesahuje 3-5°C. Kvůli řádnému změkčení se používají dva nálevy. První, kyselejší, umožní odstranění páteře a žeberních kostí a zároveň naruší drobné kostičky v mase. Druhý, s přídavkem koření, zeleniny a dalších ingrediencí (marinády), méně kyselý, slouží k doladění chuti a k úplnému rozrušení jemných kostiček.

V marinádě ponechejte ryby rozležet podle velikosti jednotlivých porcí 3-5 dní, poté je již můžete konzumovat, a to až po dobu 14 dnů. Ryby naložené na kyselo lze – krom přímé konzumace – použít na přípravu chutných rybích salátů a lze je zalévat také různými omáčkami a remuládami. Dále se mohou marinované výrobky skladovat jen v případě, že jste je v marinádě i zavařili. Zavařené rybí pochoutky vám vydrží třeba i celý rok.

Příští týden poradíme, jak připravit voňavou sladkovodní rybu se zlatavou kůží – budeme udit!

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem Ryba na talíř, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb. 

Více informací se můžete dozvědět v sérii článků o sladkovodních rybách v naší kuchyni, které jsme pro vás připravili.

 

Autor: Komerční sdělení

6.10.2017
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 12 500 Kč

Montážní dělníci výrobků a zařízení Montážní děníci výrobků a zařízení. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce: Plzeňský kraj, Zaměstnanecké výhody: ubytování, doprava.. Pracoviště: Simply distribution s.r.o., plzeňský kraj, . Informace: Oksana Sokivka, +420 777 010 298.

Doprava a logistika - Přijmeme řidiče sk. CE 25 000 Kč

Řidič sk. CE Přijmeme řidiče nákladních aut. sk CE pro převoz stavebních strojů po celé ČR, denní příjezd na provozovnu v Bohumíně. Plat 25.000 Kč dle odpr. hodin. Proplacení přesčasových hodin, příplatky za svátky a víkendy.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 80 Kč

Uklízeči ve stravovacích zařízeních, potravinářských a farmaceutických výrobních prostorech Uklízeč v restauraci - pomocná síla. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 80 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Do restaurace Tacl v Holešově přijmeme ke spolupráci pomocnou sílu - uklízečku na výpomoc. Jedná se o dva víkendy v měsíci, po domluvě i další dny. , , Pro více informací volejte pan Cingroš 773 609 997 nebo pište na email sefkuchar@taclrestaurant.cz. Pracoviště: Tacl restaurant, Palackého, č.p. 518, 769 01 Holešov. Informace: Pavel Cingroš, +420 773 609 997.

Služby - Pracovnice úklidových služeb 100 Kč

Úklid 100Kč Hledáme pracovnice úklidových služeb na objekty po Brně a jeho okolí. Pracovní doba je dle domluvy. Dopolední od 6-14hod., odpolední od 14-20hod. Mzda 100 Kč/hodinu. Vhodné pro ID/OZP. Možnost vyplácení záloh. Možno pracovat na HPP zkrácený/plný úvazek, DPP.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čínští studenti objevili Česko
7

FOTOGALERIE: Čínští studenti objevili Česko

Kateřina Perknerová.
7

Komentář Kateřiny Perknerové: Tah studenty a Fülem

Až na vrcholky hor se 165 kily na zádech a neckyáda na suchu: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 18. až 19. srpna 2018.

Zpráva o extremismu má zpoždění. Důvodem může být SPD

V době vrcholícího jednání o budoucí vládě a vnitrostranického referenda ČSSD vzbudila rozruch informace serveru Aktuálně.cz o posunutí termínu vydání pravidelné zprávy o projevech extremismu v ČR. 

Svačiny od rodičů. V pořádku nebo ne? ptají se stále oblíbenější lesní školky

O lesní školky je na jižní Moravě zájem. S úřady teď řeší, zda je jídlo z domu povolené, nebo ne.

Duel Deníku: Stát mění pravidla pro prodej léků. Bude jich nedostatek?

Na otázku Deníku, zda bude nedostatek léků, odpovídali prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT