Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vychutnat si rybu můžete, i když vám příliš nevyhovuje její chuť a drobné kosti

Také nemáte rybu na talíři příliš často, a to jen proto, že se nechcete potýkat s množstvím kostí a neláká vás typická rybí vůně? Řešení, jak si rybu skutečně vychutnat a udělat něco pro své zdraví, je marinování. Můžeme tak ryby zbavit drobných kostí a dodat jim chutě, které máte rádi.

6.10.2017
SDÍLEJ:

Foto: MZe s.p.o.

Marinování ryb

Marinování je zalití celých drobných ryb nebo malých porcí větších ryb, případně ryb zbavených páteře a žaberních kostí, marinádou nebo různými nálevy. Prostoupí tak jimi chuť koření a dalších ochucovadel a zvýrazní se chuť masa. Je to jednoduchý způsob, jak se zbavit rybích kostí a vůně rybiny, která může být některým z nás nepříjemná.

Suché a olejové marinovací směsi

Využívají se především k ochucení ryb před jejich další úpravou na grilu nebo roštu. Marinovanou rybu musíte uchovávat při teplotě do 5 °C, aby rybí maso mohlo vstřebat ochucující látky a zároveň se zabránilo rozmnožení bacilů salmonely.

Kyselé nálevy

K marinování se používají nejčastěji kyselé nálevy, ve kterých dochází k odbourání vápníku z kostí. Ty se pak natolik změkčí, že můžete rybičky jíst i s nimi. Jako okyselující složka jsou většinou používány různé druhy octů, případně limetková nebo citrónová šťáva. Do kyselých nálevů se lze nakládat jak ryby syrové, tak i různě tepelně zpracované. Při nakládání syrových ryb se nechávají odležet nasolené v chladu, a to alespoň po tři dny. Je to nezbytné pro zpevnění struktury masa, které by se jinak v kyselém nálevu začalo rozpouštět a výsledkem by byla hustá a nevábná kaše z rybího masa a octa. Ryby musí být ponořené celé a uskladněné v místě, kde teplota nepřesahuje 3-5°C. Kvůli řádnému změkčení se používají dva nálevy. První, kyselejší, umožní odstranění páteře a žeberních kostí a zároveň naruší drobné kostičky v mase. Druhý, s přídavkem koření, zeleniny a dalších ingrediencí (marinády), méně kyselý, slouží k doladění chuti a k úplnému rozrušení jemných kostiček.

V marinádě ponechejte ryby rozležet podle velikosti jednotlivých porcí 3-5 dní, poté je již můžete konzumovat, a to až po dobu 14 dnů. Ryby naložené na kyselo lze – krom přímé konzumace – použít na přípravu chutných rybích salátů a lze je zalévat také různými omáčkami a remuládami. Dále se mohou marinované výrobky skladovat jen v případě, že jste je v marinádě i zavařili. Zavařené rybí pochoutky vám vydrží třeba i celý rok.

Příští týden poradíme, jak připravit voňavou sladkovodní rybu se zlatavou kůží – budeme udit!

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem Ryba na talíř, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb. 

Více informací se můžete dozvědět v sérii článků o sladkovodních rybách v naší kuchyni, které jsme pro vás připravili.

 

Autor: Komerční sdělení

6.10.2017
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jamie Harron
1 9

V Dubaji se nechtěně dotkl muže, hrozily mu tři roky

Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu
AKTUALIZOVÁNO
14

Čapí hnízdo: Policie obvinila 11 lidí. Stíhání Babiše a Faltýnka bude přerušeno

Opilec v Ostravě-Zábřehu dělal scény. Vyjednávač neuspěl, nastoupila zásahovka

Lidé v jednom z paneláků ve Volgodradské ulici v Zábřehu si v noci na pondělí místo spánku „užili“ rozruch. Na vině byl soused (28), s nímž přijeli dělat pořádek policisté.  

AKTUALIZOVÁNO

Za odkup vepřína v Letech stát zaplatí zhruba 450 milionů korun

Za odkoupení vepřína v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, stát zaplatí zhruba 450 milionů včetně daně z přidané hodnoty. Smlouvu o odkupu dnes odtajnila vláda. Koupi schválila už v srpnu. Smlouva s firmou AGPI, která vepřín provozuje, by měla být podepsána v nejbližší době, řekl po jednání vlády ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Konec. Sobotkova vláda už se omezí jen na neodkladné záležitosti

Vláda už po dnešku nebude schvalovat zákony, projednávat bude jen neodkladné záležitosti, evropskou agendu a materiály související se zahraniční politikou a bezpečnostní situací, řekl po dnešním jednání kabinetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Demisi současný kabinet podá den po skončení ustavující schůze nové Sněmovny na mimořádném jednání v souladu s Ústavou a ústavními zvyklostmi, uvedl Sobotka.

Janeček musí před vládu, má osvětlit užívání zajišťovacích příkazů

Šéf finanční správy Martin Janeček a náměstkyně ministra financí Alena Schillerová budou na zasedání vlády 6. listopadu kabinetu vysvětlovat okolnosti používání zajišťovacích příkazů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT