Jsou to už dvě desetiletí, od doby, kdy v České republice začal fungovat – po vzoru některých západoevropských států – systém třídění obalových odpadů. A od té doby se už vytřídila pořádná hora odpadů, které byly předány k recyklaci. Taková hora by svým objemem předčila i památný Říp. A ten je, jak může potvrdit každý, kdo na něj někdy vyšlápl, ve skutečnosti pěkně vysoký! Abychom si ale ještě líp dokázali představit, kolik toho v ČR vytřídíme, kolik odpadu se zrecykluje a před jakou masou svým odpovědným chováním chráníme přírodu kolem sebe, můžeme využít novou ReKalkulačku na zábavně-naučném portálu Samosebou.cz.

S touhle chytrou aplikací bude další třídění odpadu ještě zábavnější. Nudné statistiky totiž během chvilky propočítá do zajímavé, pro nás mnohem lépe představitelné, reality. Dozvíme se tak třeba, za jak dlouho by k nejbližším barevným kontejnerům, ke kterým to máme ze svých domovů v průměru 96 metrů, doběhl dostihový chrt. Věřte nebo ne, ale stačilo by mu na to necelých 5 sekund. Nám to zabere asi 2 minuty chůze. No, možná by se takový domácí mazlíček na vynášení tříděného odpadu hodil.

ReKalkulačka nám nabídne i další zajímavé výpočty. Dokáže přepočítat 6 faktických čísel o třídění odpadu v ČR na 18 unikátních zajímavých výsledků. Přínos třídění odpadu si tak dokážeme díky tomu mnohem lépe představit a možná se dozvíme i nějakou tu novou perličku. Ostatně vyzkoušejte a posuďte sami zde.

Zdroj: ASSET MEDIA

Za 20 let třídění a recyklace odpadu jsme v ČR zachránili 303 km2 přírody - to je 80 % rozlohy Krkonošského národního parku.

Fakta o třídění odpadu v ČR

V ČR se systematicky třídí odpad do barevných kontejnerů a nádob na ulicích už více než 16 let. Za tu dobu se už vytřídilo bezmála 9 milionů tun obalových odpadů. Pravidelně třídí své odpady téměř 72 % obyvatel ČR. V roce 2016 vytřídil každý Čech v průměru 20 kilogramů papíru, 12,3 kilogramu plastů, 12,1 kilogramu skla a 0,4 kilogramu nápojových kartonů. Dohromady tedy 44,8 kilogramů vytříděného odpadu. K tomu ještě každý obyvatel odevzdal zhruba 11 kilogramů kovů. Díky těmto výsledkům patříme k nejlepším třídičům v Evropě. V třídění obalových odpadů je ČR na 3. místě, v míře recyklace plastových obalů jí patří dokonce 2. místo.

Video zde: http://vimeo.com/220323671