Banky a seriózní úvěrové organizace si vždy prověřují platební schopnost svých budoucích klientů, nařizuje jim to totiž zákon. K tomu využívají nejen úvěrové registry, ale na řadu okolností se ptají i samotných zájemců o úvěr. Při sjednávání úvěrových smluv je však nutné uvádět pravdivé a nezkreslené údaje a žádné podstatné údaje nezamlčet.

Zatajování a lhaní při žádosti o úvěr je trestná činnost

Nejčastěji se snaží svou situaci přikrášlit lidé ve finančních potížích, kdy například schválně nesdělí informace o některých svých předešlých úvěrech, nebo nepřiznají, že mají dluh po splatnosti.

Nepřiznat své závazky při žádosti o půjčku ale může mít pro žadatele nemalé důsledky. Česká národní banka na svém webu varuje: „Poskytnutím nepravdivých či hrubě zkreslených údajů nebo zamlčením podstatných údajů při sjednávání úvěrové smlouvy může zájemce o poskytnutí úvěru naplnit skutkovou podstatu trestného činu úvěrového podvodu.

Spáchat takový podvod je přitom docela jednoduché. Stačí, když uvedete nepravdivé údaje například o výši vašeho příjmu, výdajích či zamlčíte své závazky, nepřiznáte starší půjčky nebo zamlčíte vyživované dítě. Stačí neúplně či nepravdivě vyplněná žádost o půjčku a můžete být trestně stíháni za úvěrový podvod.

Anonymní prostředí láká k podvodům

U většiny úvěrových společností můžete žádost o půjčku vyřídit z pohodlí vašeho domova díky on-line žádosti. A právě taková anonymita v prostředí internetu dává některým žadatelům falešný pocit nedotknutelnosti. V žádosti tak záměrně neuvedou pravdivé informace.

O čem lžou žadatelé nejčastěji?

- Osobní údaje
- Výše příjmu
- Závazky z dřívějška
- Bonita
- Zaměstnání

Věřitelé, kteří žádosti posuzují, mají samozřejmě určité nástroje, díky nimž odhalí skutečnou identitu žadatele, jeho příjmy, ale i finanční minulost. Pokud odhalí lež či polopravdu, žádost s okamžitou platností zamítnou. Nepravdivé informaci jsou zde tudíž k ničemu.

Podvod, i když řádně splácíte

Kdo při sjednávání úvěrové smlouvy uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje, případně důležité informace zamlčí, dopouští se podle trestního zákoníku úvěrového podvodu. Trestem pak může být odnětí svobody až na dva roky. Roli však nehraje, jestli svým jednání způsobíte škodu. Nezáleží tedy na tom, zda úvěr splácíte nebo ne, rozhodující je uvedení nesprávných informací.

Tomu, kdo úvěr se nepravdivými informacemi nesplácí, nicméně hrozí ještě delší pobyt ve vězení. Konkrétně až pět let, pokud svým činem způsobí větší škodu za nejméně 50 tisíc korun a až deset let pro toho, kdo způsobí škodu velkého rozsahu od 5 milionů korun.

Přiznejte výši svých příjmů

Ať už budete o půjčku žádat v bance nebo u některé z nebankovních společností, počítejte s tím, že budou chtít vědět, kolik každý měsíc vyděláváte. Pokud jde o banky, zaměstnanci musí doložit potvrzení o příjmech orazítkované přímo od zaměstnavatele, podnikatelé daňové přiznání za poslední zdaňovací období a například penzistům stačí rozhodnutí o přiznání důchodu.

Jak jste na tom s příjmy, pak samozřejmě chtějí vědět i nebankovní úvěrové společnosti. Řada z nich, pokud například kupujete zboží na splátky, ale vystačí pouze s tím, co do žádosti sami uvedete. Navýšit si příjem o pár tisícovek je tak poměrně snadné, pamatujte ale na to, že se tak vystavujete riziku stíhání za úvěrový podvod i v případě, že závazky řádně splácíte.

Jde o vaše dobro

Uváděním pravdivých a úplných informací se nejen zachováte správně z právního hlediska, pomůžete i sami sobě.

Finanční společnosti dobře vědí, za jakých podmínek zvládnete jejich půjčku splácet. Kdyby vám tudíž náhodou úvěr neschválili, pomůžou vám, jelikož se tak nedostanete do horší finanční situace, kdy byste úvěr nebyli schopni splácet.