1. Velikost a preference mražení či chlazení

V první řadě si promyslete, jak velká vaše lednička bude. Model volte především podle členů vaší domácnosti a prostoru, který máte pro toto zařízení vyhrazený. Co se týká šířek, nejčastěji se prosazují 50, 55 či 60 cm. Není problém ale volit i libovolnou výšku. Hloubka se standardně pohybuje okolo 60 cm. Výjimkou jsou americké lednice, které mají poněkud atypické rozměry. Uvědomte si také, jestli budete spíše potraviny chladit anebo mrazit. Myslete u toho, jak vybrat lednici, i na tento aspekt. Standardně se poměr pohybuje 3:1 ve prospěch chladicího prostoru. Existují ale i modely, u nichž je situace řešená stejným poměrem, tedy půl na půl.      

2. Spotřeba energie 

Lednička se řadí mezi spotřebiče s prakticky permanentním provozem. I proto se vyplatí vsadit na model s minimální spotřebou elektřiny. Ta je označována písmeny od A až po F. Největší úspory ve vašem rodinném rozpočtu dosáhnete v případě, že si zakoupíte model označený právě písmenem A. Ve srovnání s ledničkou označenou písmenem D spotřebuje až o polovinu nižší množství elektřiny. U modelů s písmenem A jsou ještě symboly +. Čím je jich více, tím lépe pro vás. Optimální volbou jsou kombinované ledničky označované A++++. Oproti variacím s pouhým jedním A spotřebují až o 100 % méně energie. Čím vyšší počet + u písmene A najdete, tím bude pravděpodobně pořizovací cena spotřebiče vyšší.   

3. Celkový objem lednice

Přímo souvisí se samotnými rozměry lednice. Čím je větší, širší a hlubší, tím pochopitelně získáte více prostoru pro uskladnění nejrůznějších potravin. Jen pro orientaci, nakupujete-li pouze pro dvě osoby a nákup skoro celý rychle spotřebujete, bohatě vám postačí model s objemem pohybujícím se od 150 do 200 litrů. Jestliže ale nakupujete cca dvakrát týdně ve velkém, pak vsaďte na provedení s objemem od 250 do 300 l. bez větších problémů tato lednice pokryje standardní potřeby čtyřčlenné rodiny. Získáte s ní jistotu, že na uskladnění potřebného množství potravin bez potíží postačí. Existuje samozřejmě i spousta větších modelů, které ale nezbytně ve zmiňovaném počtu lidí nepotřebujete. 

4. Počet kompresorů

Jeden či dva kompresory? I tento aspekt byste si měli rozmyslet. Jestliže si pořídíte model s jedním společným kompresorem, nemáte šanci nechat část lednice v provozu, když ji čistíte. Pokud máte naopak lednici se dvěma kompresory, lze vypnout třeba mrazák a chladnici nechat jet, případně opačně. Nákup takovéhoto zařízení lze dospět k solidní energetické úspoře.  

5. Cena a ostatní aspekty

I když kupujete nejen lednici, ale třeba nejlepší kávovar, rozhodně se soustřeďte také na cenu. Nebojte se investovat do energeticky úsporných zařízení. Během dvou až třech let se vám investice zaručeně bez problémů vrátí. Jinak se zaměřte i na celkovou hlučnost lednice. Údaje v dB najdete přímo u konkrétního modelu. Většina ledniček je ale poměrně tichá, takže se není čeho obávat. V neposlední řadě se soustřeďte i na interiérové řešení. Optimální je spousta vyměnitelných polic a také program pro skladování ovoce i zeleniny. Jestliže máte v lednici přímo konstruovaný oddíl na nápoje, rozhodně této alternativy využijte. Lednice si také musí poradit s krátkodobým výpadkem proudu bez ohrožení kondice potravin.