Ještě relativně donedávna přikazovala vyhláška Ministerstva dopravy použití zimních pneumatik pouze v místech vybavených značením "Zimní výbava". Od roku 2011 však platí novela zákona, která již užití zimních pneumatik přímo nařizuje.


JASNÉ SLOVO ZÁKONA

Dle paragrafu 40a zákona o silničním provozu můžeme v období od 1. listopadu do 31. března vyrazit na silnici pokrytou sněhem, ledem či námrazou pouze s vozidlem vybaveným zimním obutím. A pozor, toto nařízení se vztahuje i na situaci, kdy lze výskyt obtížných jízdních podmínek vzhledem k počasí pouze očekávat.

Samozřejmě můžete namítnout, že sněží jen pár dní v roce a ona čítanková ladovská zima se nám již pěknou řádku let vyhýbá. Pravda. Zákon však hovoří jak o sněhu, tak o ledu a námraze. A ruku na srdce, nejspíš nikdo z nás nedisponuje takovou meteorologickou či věšteckou průpravou, aby byl schopen odhadnout vývoj povětrnostních podmínek až do okamžiku příjezdu do cíle. Z hlediska bezpečnosti je tedy tento zákon rozhodně na místě.

 

NERISKUJTE

Množství odborných testů již prokázalo, že zásadní rozdíly mezi letní a zimní pneumatikou se výrazně projeví, jakmile teplota klesne pod 7 °C. V nižších teplotách začínají letní pneumatiky tuhnout, čímž se zásadně zhoršují jejich vlastnosti. Vozidlo se zimními pneumatikami má vyšší přilnavost na sněhu, ledu i na suchých studených površích, lepší stabilitu při průjezdu zatáčkami a podstatně kratší brzdnou dráhu.

Pokud se i přesto rozhodnete pneumatiky nepřezout, buďte si vědomi toho, že pokud se na silnici objeví sníh, led či námraza, nesmíte s vozidlem vůbec vyjet. V zimním období to znamená téměř každé ráno a večer (jinovatka = námraza) a všude tam, kde je místo s uježděným sněhem (led). Dnů s možností použít vozidlo s letními pneumatikami bude pravděpodobně velmi málo.

Proto nečekejte a přezujte nejlépe hned! Přejeme všem motoristům bezpečnou a klidnou zimní sezónu.