Existují žáci, jež zvládnou důležitou životní zkoušku levou zadní, bez větší námahy. Bude jich ale pramálo… Ostatní musí o své místo ve vybrané škole zabojovat. Splnit požadavky, úspěšně projít přijímačkami a být na ně připraveni.


Možná vás překvapí, že ideální období, vhodné pro začátek přípravy, probíhá už teď. Děti, společně s rodiči, si vybírají střední školu. Rozhodují se pro maturitní obory, gymnázia či školy odborné. A na základě své volby zjišťují, jaké přijímací zkoušky je čekají. V současnosti totiž nejsou přijímací zkoušky jednotné. Školy samotné se rozhodují, jaké přijímací řízení si vyberou, zda státní přijímací zkoušky, či přijímací zkoušky Scio. Testuje se český jazyk a matematika, u přijímacích zkoušek Scio navíc ještě obecné studijní předpoklady.

Dalším krokem je se na dané zkoušky začít připravovat. Aby dítě zjistilo, jak na tom se svými znalostmi a schopnostmi je, může si vyzkoušet nějaký on-line test zdarma, například test z českého jazyka, matematiky a obecných studijních předpokladů společnosti Scio na www.scio.cz/prijimaci-zkousky-na-ss/.


A pokud zjistí, že není mezi těmi pramálo studenty, kteří vše zvládnou levou zadní, musí začít s procvičováním. Je několik druhů příprav a nejlépe samo dítě pozná, co mu vyhovuje nejvíce. Některým pomáhá vyplňování tištěných testů, jiní upřednostní počítač a práci on-line. Trémisti uvítají simulaci reálné zkoušky, v prostředí s dalšími žáky, pod dohledem lektorů. Velmi efektivní formou je volba tzv. osobního instruktora, průvodce, pro celý proces přípravy. Nebo práce s komplexními balíčky testů a kurzů.

Možností je mnoho, ale už z výše uvedeného vyplývá, že samotná a asi hlavně zodpovědná příprava na přijímací zkoušky zkrátka nějaký ten čas zabere. Rodiče by měli zároveň sledovat visící otazník nad jednotnými přijímacími zkouškami, které jsou ve hře od loňského roku.. I na ty se jde připravovat pomocí testů a kurzů od Scio.


Asi každý z nás zná přísloví – Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek – ale v kontextu přijímacích zkoušek na střední školu více než platí. Doslova. A čím více dětí se jím bude řídit, tím více úst bude moci v dubnu spokojeně řící: „Splněno!"
Více o přijímacích zkouškách, jejich průběhu, termínech a dalších informacích na www.scio.cz